keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Peuterey Integrale


Teksti: Johannes
Kuvat: Johannes & Antti Oksanen

Aiemmin oli tullut paljon lunta, mutta ei enää lähes viikkoon. Nollaraja kohosi kohti viittä kilometriä ja oli luvattu 4 päivää täydellistä keliä. Nyt jos koskaan. Mörkö voisi nyt antaa kulkijoiden mennä?


Lähdimme kulkemaan polkua sieltä missä loputon harjanne tapaa laakson pohjalla virtaavan joen. Takana oli toissapäiväinen 2300 korkeusmetrin nousu paratiisivuorelle sivakoiden kanssa korkeuteen sopeutuminen mielessämme. Chabotin majalla yö ja alas. Hiihtokausi avattiin syyskuussa.



Borellin majalle on noin kilometrin verran nousua ja ylipakatut kantolaitteemme pullistelivat Italiaa parhaimmillaan: nebbioloa Piedmontesta, lähes kilon köntsä juustoa vuorten laitumilta ja kaksi tuhtia leipää. Sitä tummempaa, jota ei usein näistä maista saakaan. Kevyt reppuni oli reikiintynyt kiviä vasten ja revennytkin kertaalleen pakkausjännityksessä. Liimaa ja jeesusteippiä. 



Oli jo pimeää kun saavuimme majalle. Paikalla ei ollut eläviä sieluja. Kuu loi valjua valoa täydelliseen hiljaisuuteen ja pimeää taivasta vasten piirtyi Peuterey Noiren rikkonaisen eteläharjanteen siluetti. Majalta löysimme parhaan kohtaamamme kuvan Peuterey Integralen alkuosan kiviharjanteesta. Viivalla merkitty tie kulkea. Tankkasimme vielä kuvia ja tekstejä reittikuvauksista mieleemme.




 Herätessäkin oli pimeää. Söimme iltapalan tähteitä niin paljon kuin jaksoimme. Reitin alkuun johtavassa kivikossa pysähdyimme jokaiselle purolle juomaan. Topossa uhkailtiin ensimmäisten päivien kuivuudella. Aurinko nousi valaisten tulevien päivien maastoa. Hyvä. Reitin alku on tuossa ja tuosta tuon vaaleamman kohdan jälkeen lähdemme kaartamaan oikealle jättäen Pointe Gamban siirtyen kiipeämään Pointe Bifidan itäseinämälle.


Mittasuhteet olivat valtavat. Eteläharjanteen alusta reitin ensimmäinen osan loppuun Peuterey Noiren huipulle on korkeuseroa 1200 metriä ja kiipeilymetrejä noin 2000. Lukuisia laskeutumisia ja kalliotornien kiertelyä milloin idän ja milloin lännen puolelta. Pelkkä alkuosa on siis aiemmin kiipeämäämme Innominata -harjannetta pidempi. Ja vasta tämän jälkeen alkaisi varsinainen seikkailu. 400 korkeusmetrin ja noin kahdentoista köydenmitan laskeutuminen suoraan jättiläisen ilkeään kitaan. Ja edelleen kiipeäminen hammas hampaalta takaisin kohti valoa. Ensin Peuterey Blanchen huipulle ja sieltä edelleen polvistumaan korkeimman eteläseinämän eteen.

Repussamme oleva runsaan kolmen päivän ruoka, vesi, lämpimät vaatteet, yöpymisvarusteet ja ylävuoristoa varten tarvitsemamme kiipeilyvarusteet painoivat julmetusti. Viidennen asteen pungerruksissa sai työskennellä tosissaan. Liidasin ensimmäiset 600 korkeusmetriä. Pääasiassa irtonaista loivaa kiipeilyä ja yhden kiinteämmän laatan poikkikulku ilman mainittavia varmistusmahdollisuuksia. Hieman suunnistusvaikeuksia. Antti jatkoi ja pääsimme kohta Bifidan seinämälle. Mutta jo täällä yön hirviöt yllättivät meidät ensi kerran. Olimme paljon hitaampia kuin kuvittelimme. Löysimme yöpaikan, jota siivotessamme koko yöpaikan muodostama kookas kivilaatta liikahti uhkaavasti. Sulatimme vedet seuraavaa päivää varten ja söimme loput juustosta, makkarasta ja leivän jämän. Siksak-ommelta muistuttavalla kivisellä alustalla uni oli katkonaista.














Aamulla heräsimme sarastukseen ja jatkoimme matkaa. Päivän kiipeily oli laadullisesti parempaa, mutta sisälsi paljon laskeutumisia ja oli paikoitellen teknisesti vaikeampaa. Jouduimme kiipeämään varsin paljon köydenpituuksittain ja jonkun kohdan kiipesimme repun jälkikäteen perässä kiskoen. Kuten edellisenäkin päivänä sää oli ennusteen mukainen. Täydellinen. Pilvettömältä taivaalta paistava aurinko ja täysin tyyntä. Ja taas yön möröt mylvivät yhä uhkaavammin ja uhkaavammin. Jäimme suosiolla toiseksikin yöksi Peuterey Noiren eteläharjanteelle. Illalliseksi kuivattu pussiruoka. 500 kilokaloria.











Nukuimme pommiin. Oli jo valoisaa kun heräsimme ja olimme hukanneet useamman arvokkaan valoisan tunnin. Aamupalaksi energiapatukka. Jatkoimme matkaa. Jonkun ajan kuluttua seisoimme Peuterey Noiren kauniilla huipulla täydellisessä säässä. Salamanlyömä Madonna-patsas hymyili rauhoittavasti Courmayeriin katsellen. Valoisaa oli vielä runsaasti ja sulatimme pienistä lumilaikuista vesipussit täyteen. Ruokaa oli vielä 1 kuivamuona ja kymmenkunta energiapatukkaa tai geeliä per nuppi. Sää ja sääennuste olivat hyvät ja päätimme jatkaa. Tiesimme olevamme paljon nopeampia kun reppu kevenisi ruoasta ja kovista kengistä ja lisäksi maasto piti olla helpompaa. Lämpimät vaatteetkin olisivat päällä eli pois selästä.








Ja niin lähdimme sukeltamaan alas monsterin kitaan. Tämän jälkeen järkevää pakotietä ei enää olisi. Harjanteen molemmin puolin valuvat jäävirrat ovat kehnossa kunnossa. Brenva idässä ja Freney lännessä. Ainoa kunnon tie alas olisi kiivetä ylös Mont Blancin huipulle. Edessämme oli tusinan verran laskeutumisia. Laskeuduimme mahdollisimman lyhyinä köydenpituuksina välttääksemme laskeutumisen ongelmia. Aluksi seinämä oli selkeä, vaikkakin varsin jyrkkä ajoittain suorastaan päälle kaatuva, mutta muuttui laskeutuminen laskeutumiselta pelottavammaksi, irtonaisemmaksi ja kylmemmäksi.







Ankkurit olivat pääasiassa hyviä alppitapauksia: Pari kunnon hakaa ja nauhaa ristiin rastiin. Osaa nauhoista olivat yli poukkoilleet kivet tosin pahoin vahingoittaneet. Kuuden tai seitsemän laskeutumisen jälkeen laskeuduimme alaviistoon kiipeilijän vasemmalle jäiseen kylmään kuoleman hormiin. Aurinko porotti harjanteeseen hormin yläosan tietämille ja välillä sulavan lumen mukana putosi kiviä kohti kilometrin alempana odottavaa Brenva-jäätikköä. Onneksemme Freneyn puoli säästyi pommitukselta. Oli vain - kuin jotain odottava - hiljaisuus. Valopilkkuna laskeutumisten keskeltä löysimme pingviinilaastareilla suljettuja lukottomia sulkurenkaita. Tiesimme taas mitä seurata.







Laskeutumisten lopuksi lähdimme taas jatkamaan kiipeilyä poikkikulkuna Freneyn puolella. Jossain vaiheessa aurinko alkoi laskea, mutta olin päättänyt jatkaa Cravierin piskuiselle biville asti. Pimeän tultua hirviö, jonka hampaissa nyt olimme, röyhtäisi. Nousi tuuli ja alkoi sataa räntää. Olosuhteet muuttuivat nopeasti hankaliksi. Metri metriltä liikuimme eteenpäin. Maailmamme olivat erilliset: otsalampun valaisema märkiä hiutaleita täynnä oleva valokeila ja pimeään tyhjyyteen häviävä vihreä köysi. Kylmä vaatteiden lävitse pyrkivä vesi. Läpimärät hanskat ja kiipeilytossut. Välillä pimeydestä kuului vaimeita köysikomentoja....


                   




Tarina jatkuu..