tiistai 22. lokakuuta 2013

Diversity rules


Teksti: Teija
Kuvat: Teija & Make

Paras tiimi on se mistä löytyy erilaisuutta. Oli sitten kyse pienestä projektista tai isosta firmasta. Mukavaahan se on kun kaikki ajattelevat ja toimivat samoin kuin itse - mutta se on kaiken kehityksen ja innovaation este. Kerää lähelle niitä joita et pysty sietämään, niitä jotka toimivat päinvastoin kuin sinä, ja niitä jotka ovat yleensä aina eri mieltä kuin sinä. Tärkeintä on että kaikilla on polte tehdä ja kehittää - ammennetaan sitten kaikista jotain sopivassa suhteessa ja saadaan aikaiseksi oikeita asioita.


Helposti sanottu mutta vaikeaa ja työlästä. Senpä vuoksi sellaisia tiimejä ei juuri oikeassa elämässä olekaan. Helpompaa on valita porukkaan kaikki samasta puusta veistetyt tyypit, niin homma toimii kuin ajatus. Ei mene aikaa hukkaan siihen turhanpäiväiseen vänkkäämiseen, kun ei ole niitä vastarannankiiskejä messissä. 


Jos niitä änkyrävänkyröitä porukkaan eksyy, niin niistä halutaan eroon - the sooner the better. Sitten on taas ihanan  leppoista. Ei tarvitse pelätä että joku on palaverissa ikävästi eri mieltä ja pilaa ennalta mietityn kokousrungon ( jos sellainen ylipäänsä oli?). Harmittavasti ei ymmärretä änkyrävänkyrän arvoa kun ilman häntä päästään suorittamaan paljon ja nopeasti. 

Mitä väliä sillä on tehdäänkö oikeita asioita, pääasia että duunia painetaan aamusta iltaan ja koetaan itsemme tärkeiksi ja kiireisiksi. Ja lihava tilipussi rapsahtaa tilille säännöllisesti vaikkei mitään oikeasti järkevää saataiskaan aikaiseksi. Pidetään hampaat irvessä kiinni niistä aktiviteeteista mitä aina ollaan tehty, pakkohan ne on tehdä kun ne on aina tehty! 


Silmäni ovat avautuneet usealla eri tavalla viimeisen kolmen vuoden aikana. Harrastuspohjalta kun olen ollut mukana monissa mielenkiintoisissa projekteissa - olen huomannut että pikku hiljaa opin näkemään asioita kokonaisvaltaisemmin kuin aiemmin. 

Olen saanut ympärilleni hyvin erilaisia persoonia joiden kanssa touhuta. Yritän oppia löytämään kaikista ne ominaisuudet mitkä ovat kullanarvoisia. Matkaan on mahtunut paljon vänkkäystä, väittelyä, turhautumista, hampaiden puristusta, luovuttamista, ärsyyntymistä, periksiantamista, väsymistä jne. 

Toisaalta mukaan on tarttunut paljon uuden oppimista, uusien juttujen tekemistä, erilaisuuden hyväksymistä, naurua, iloa & ahaa elämyksiä ja ennen kaikkea:  Ollaan saatu aikaiseksi yhtä sun toista - vain ja ainoastaan siksi että tiimistä löytyy erilaisuutta!!