maanantai 9. tammikuuta 2017

Sopivissa monoissa jalka hymyilee 


Teksti & kuva: Kai Lehtonen

Monille meistä on haaste löytää sopivaa monoa suoraan kaupan hyllyltä. Aikoinaan jalka sopi kenkään, tai sitten ei. Toisille laskeminen oli liikkumisen iloa, monilla nautintoon sekoittui myös epäsopivista monoista johtuvan tuskan kestäminen. Onneksi nykyään on toisin. Minulla on korkea jalkapöytä, huomattavan leveä lesti ja liikavarpaan alut isovarpaan ja pikkuvarpaan tyvissä kummassakin jalassa. Sen lisäksi kumpikin jalka kaartuu hieman sisäänpäin, jolloin kengän kärjessä ei ole tilaa isovarpaan luontevalle suoralle asennolle, vaan se vääntyy vinoon ja varpaan tyveen alkaa kasvaa liikavarvas. Oikea jalka on puoli numeroa isompi kuin vasen. Tähän ongelmaan ei ole muuta ratkaisua kuin monojen muokkaaminen jaloille sopivaksi. Onneksi nykyään pystytään muokkaamaan sekä sisä- että ulkokenkää. Omalla kohdallani edes erikoisleveät lestit eivät ole ratkaisseet ongelmaa pelkän sisäkengän muokkaamisella.

Yksi hyvän hiihtotekniikan edellytys on sopiva mono, joka antaa hyvän tuntuman alustaan ja välittää laskijan liikkeet tarkasti sukseen. Monon tulee sopia sopii jalkaan kuin lenkkari. Kantapää ja nilkan alue istuvat napakasti paikallaan. Varpaille jää hiukan tilaa liikkua ja päkiä on helppo tuntea. Monon varren paineistaminen tuntuu koko etusäären alueella eikä sisäkengän yläreuna paina pistemäisesti jalkaan. Kun mono on sopiva, se voi olla tiukka, mutta veri kiertää edelleen jalassa pitäen sen lämpimänä. Varpaiden, päkiän ja nilkan käyttö laskun aikana on helppoa ja tuntuma hyvä. Ilman näitä tuntemuksia on mahdotonta hallita tasapainoista laskuasentoa ja laskea teknisesti hyvin.

Vietän kauden aikana niin paljon aikaa monot jalassa, että sopivuuden suhteen en tee kompromisseja. Ostaessani uusia monoja kiinnitän huomiota kahteen asiaan: kuinka hyvin ne sopivat käyttötarkoituksiini ja kuinka hyvin ne ovat muokattavissa. Nykyisin hiihdän samalla monolla rinteessä leikkaavat suurpuikkakäännökset ja koko päivän kestävät skinnausreissut, sekä kaiken siltä väliltä. Hyvän aihion olen löytänyt La Sportivan Spectre – mallista. Mono sopii erinomaisesti käyttötarkoituksiini.
 
Monoja muokataan RukaStoressa asiantuntevissa käsissä.
 
Seuraavaksi kerron, kuinka teen monosta jalkaani sopivan.

1. Sisäkengän muokkaaminen

Aloitan monon muokkaamisen sisäkengästä. Sovitan jalkaani pelkkään ulkokuoreen. Jos jalan ympärillä on joka puolella runsaasti tilaa, monon saa sopivaksi sisäkenkää muokkaamalla. Monet sisäkengät ovat nykyään lämpömuokattavia. Minä vaihdan heti uudet sisäkengät. Käytän Palaun Overlap Touring High- mallia. Overlap- kieli antaa etusäärelle saumattoman pinnan, sisäkengän korkeus antaa varrelle haluamaani pituutta ja mono taipuu varresta dynaamisesti kuin jousipyssyn varsi. Lämmitän uunin 110 asteeseen. Laitan sisäkengän uuniin leivinpaperille niin ettei se kosketa uunin seiniin ja annan sisäkengän lämmetä kunnolla niin, että se muistuttaa huopatossua. Varpaiden ympärille ja liikavarpaiden kohdalle teippaan lisämateriaalia varmistaakseni, että tilaa on siellä mistä kenkä puristaa. Laitan kuuman sisäkengän pohjallisen kanssa monoon. Olen huolellinen, että sisäkenkään ei jää ryppyjä ja se asettuu hyvin paikalleen. Sisäkengän sovittamisessa apuri on tarpeen. Soljet kiinnitetään keskivaiheille, jotta niihin jää kiristysvaraa sisäkengän painuessa ajan myötä. Sitten vaan odottelemaan sisäkengän jäähtymistä. Testilasku kertoo, kuinka hyvin muokkaus onnistui. Viimeksi vasen sisäkenkä onnistui hyvin, mutta oikea sisäkenkä on vielä muokattava uudelleen. Olen muokannut samaa sisäkenkää uunissa 2-3 kertaa eivätkä ne ole siitä kärsineet. Näin Palaun kohdalla, muista merkeistä en tiedä.


2. Ulkokuoren muokkaaminen

Ulkokuoren muokkaukseen käytän ammattilaisen apua. Opin periaatteet aikanaan Whistlerissä edesmenneen Shane McConkeyn vanhemman veljen Georgen muokkauspajalla. Häneltä opin, että pelkästään ahtaan kohdan laajentaminen ei välttämättä riitä. Muokkautan monoa myös vastakkaiselta puolelta, jotta jalan asento pysyy luonnollisena. Monoa kannattaa muokata pikkuhiljaa useamman kerran. Joillain materiaaleilla on tapana vetäytyä takaisin. Tärkeintä on löytää luotettava asiansa osaava ammattilainen. Viimeiset vuodet olen antanut RukaShopin Mika Nissin muokata mononi. Åre Skidsportista löytyy kanssa todella hyvät muokkaajat. Kertaakaan ei monoja ole kerralla saatu tarpeeksi laajennettua. Se ehkä kertoo siitä, kuinka paljon ulkokuorta täytyy kohdallani muokata. Monon muokkaamisella on hintansa, mutta usein hinta sisältää takuun: monoja muokataan kunnes ne ovat sopivat.

3. Pohjallisten muokkaaminen

Seuraavaksi vaihdan pohjalliset. Käytän korkeaan jalkahoviini sovitettuja ja urheiluun sopivia tukipohjallisia. Muokkaan sisäkengän tukipohjallisen kanssa. Jotkut tukipohjalliset voivat menettää muotonsa lämmetessään, kuulemma. Ei ole käynyt kohdallani, ainakaan vielä. Tukipohjallisella jalka lepää omassa muodossaan, joka osaltaan tekee monosta sopivan. Monojen sovitusvaiheessa kokeilen eri pohjallisia ja leikkaan niitä tarpeen tulen sopivaksi.

4. Solkien säätäminen

Erilaisia pohkeita on yhtä paljon kuin laskijoita. On hyvä huomioida, että varren soljille on eri paikat ohuille ja paksuille pohkeille. Vasta oikean paikan löydyttyä soljen hienosäätö alkaa toimia. Kannattaa siis tutustua monon säätöominaisuuksiin huolella.

5. Sukan valinta

Olen saanut apua myös ohuista pitkävartisista urheilusukista. Joskus pehmeä ja paksu sukka tasaa painetta monon sisällä. Toisinaan ohut sukka antaa tarvittavan lisätilan. Sukan pitää olla sellainen, että monoon ei missään vaiheessa muodostu ryppyjä. Sukalla voi tehdä pieniä hienosäätöjä. Äärimmillään olen hiihtänyt ilman pohjallisia ja paljain jaloin. Seuraavalle kaudelle vaihdoin tosin isomman ulkokuoren.

6. Sträpin vaihto

Sträpin tehtävä on kiristää monon yläosa ja tukea sisäkenkää. Jos alkuperäinen kiritysnauha ei näin tee, sen voi vaihtaa esim. Power Strap tai Booster Strap –tyyliseen kiristysnauhaan. Ne myös joustavat jonkin verran ja edesauttavat varren taipumista. Nykyisissä monoissa olen tyytyväinen alkuperäisiin kiristysnauhoihin.

 Mieleeni muistuu eräät monot, joista sain sopivat kun olin vaihtanut sisäkengän, pohjalliset, kiristyshihnan ja lopulta ulkokuorenkin.

Kaiken maailman keinoin olen aina lopulta päätynyt sopivaan ja toimivaan monoon, mutta kyllä sen eteen on vaivaa saanut nähdä.  Koska vinkit ovat omien kokeilujeni tulosta, en uskalla ottaa niiden toimivuudesta vastuuta. Jokainen kokeilkoon itse, mikä toimii. Laskunautinto lähtee sopivista monoista. Lumi on samaa kaikkialla.

Hyvät monot, parempi mieli J

Laskuterveisin,
Kaitsu

Lisähuomiona kerrottakoon että Kaitsulla on liikavarpaiden lisäksi paljon hyviä tekniikkaneuvoja offaritekniikkaan. Kaitsun tapaat Apiksen Ylläksen offaritekniikkakursseilla:  http://www.adventurepartners.fi/hiihto.aspx