maanantai 28. joulukuuta 2015

Sierra Nevadan kansallispuisto - yksi Andalucian useista helmistä


Teksti: Teija
Kuvat: Make & Teija

Espanjan Andaluciassa sijaitseva Sierra Nevada on Euroopan kolmanneksi korkein vuoristo ( Alppien ja Kaukasuksen jälkeen). Sierra Nevadassa jopa 20 huippua kohoaa yli 3000 metrin. Korkein kohta Mulhacén 3478m on samalla myös koko Manner-Espanjan korkein vuori.

 
 

 
 
Sierra Nevadan alue tarjoaa erinomaisen ympäristön muun muassa vuorivaellukselle, hiihdolle, maastopyöräilylle ja polkujuoksulle. Sesonkia riittää ympäri vuoden, hiihtokautta tammikuusta huhtikuuhun. Erityisesti syyskaudella Sierra Nevada on houkutteleva kohde, silloin kun vielä Alpeilla ja Pohjois-Euroopassa ei ole vielä kunnon sesonkia. Alue soveltuu myös aloittelijoille huomioiden pienet objektiiviset riskit; ei jäätiköitä, ei serakkeja, lumivyöryalueet ovat hyvin tiedossa ja vältettävissä jne.
Sierra Nevadaa ei kuitenkaan pidä aliarvioida. Sää vaihtelee nopeasti, vuoristo on tarpeeksi iso eksymiseen ja pienten loukkantumisten jälkeen seikkailu voi hyvinkin koitua epämukavaksi. Lisäksi vuorikiipeilyvarustus jäähakkujen ja rautojen kera on yleensä alueella tarpeen joten siihen on varauduttava 3 tonnisille huipuille haluavien. 

 
 
 

Sierra Nevada on helposti lähestyttävä 1-2 tunnin ajomatkan päässä Malagan tai Granadan lentokentältä. Vuoriston eteläpuolelta hyviä starttipaikkoja vaellukselle ovat sympaattiset ja perinteiset espanjalaiset vuoristokylät Capilleira ja Trevelez. 


 
 
 
 
 
 


Muutaman tunnin kävelymatkan päästä löytyy vuoristomaja Refugio Poqueira 2500 metristä, joka on erinomainen perusleiri useille aktiviteeteille. Vuoristomaja on avoinna ympäri vuoden, ja tarjoaa normaalit vuoristomajapalvelut kuten illallisen, aamiaisen, peitot, tyynyt jne. Bonuksena vielä maksuton wifi. Tee varaus etukäteen, ja ota jonkun alppikerhon jäsenkortti mukaan, jos sellaisen omistat.

 
 


Sierra Nevadan pohjoispuolella luontainen starttipaikka on hiihtokeskus, etenkin hiihtokauden aikana skitouringin voit aloittaa suoraan laskettelukeskuksen parkkipaikalta. Rinnehiihdosta kiinnostuneet pääsevät hissillä yli 3000 metriin.