maanantai 18. marraskuuta 2013

" Pekka is Pekka "


Teksti: Teija
Kuvat: Pekka Holma, Pata Degerman & AP:n arkisto

Vuonna 2010 saimme lukea blogista mm. Search for Sarah Palin retkikunnasta Denalille: 

http://blogbook.adventurepartners.fi/2010/06/kuka-keksi-rakkauden.html  sekä

Pekka & Denali

Melontareissusta huippuvuorten ympäri:  http://www.adventurepartners.fi/spitsbergen.aspx


Pekka & Spitsbergen
Pitkän linjan seikkailija ja kiipeilijä Pekka Holma on ollut mukana näissä retkikunnissa lukuisten muiden retkikuntien lisäksi. Melonta huippuvuorten ympäri oli tuolloin lajissaan toinen koko maailmassa. Denalin reissusta jäi ikävä & "historiallinen" muisto - Pekan paleltunut sormi pääsi Alpinist lehteen. Pekka kuuluu siihen vanhan liiton porukkaan joka mielellään keskittyy tekemiseen eikä niinkään pidä meteliä tekemisistään. Periksiantamaton pohjalainen bloggari halusi kuitenkin haastatella, ja kohtelias mies ei kehdannut kieltäytyä. 

"Pose"

Alpinist lehdestäkin tuttu Pekan sormi

Valokeilassa patsastelun Pekka jättää mielellään muille - sen sijaan Tuusulan sotaveteraaneille mies käy mielellään tarinoimassa retkistään. Some on Pekalle kirosana - hän haluaa tavata kavereitaan ihan oikeasti eikä somessa.  Siihen perinteiseen ”kursseja en oo käynyt enkä käy” vanhan liiton porukkaan Pekkaa ei pidä sekoittaa. " Nykyisin kun esimerkiksi kiipeilyyn liittyviä koulutuksia on tarjolla, näin pidemmällekin harrastuksessa ehtinyt oppii niistä - ainakin sen miten asiat olisi pitänyt tehdä oikein" mies tuumailee.

Pekka & Annukka & Nixula

Pekka & Nixula
Pekan kanssa keskustellessa konkretisoituu kuinka nopeasti kiipeilykulttuuri on muuttunut - ja muuttuu koko ajan Suomessa. ”Pikku-poikana kiipeilyvarusteet hankin Leksan kaupasta Posiolta. En ollut eläissään nähnyt niin paljon kiipeilykenkiä, kuin Leksan kaupassa”. Erityisen hauskan muiston Leksan kaupasta tekee yksityiskohta että kauppa oli navetan vintillä. Posion Korouoma on tälle kokeneelle jääkiipeilijälle hyvin tuttu paikka jo vuosikymmenten ajan. 

Retkikunnan jäsenenä Pekka on toimelias luottomies ” jos se ei ole putsaamassa lunta teltan katolta tai sulattamassa vettä  niin vähintäänkin se on putsaamassa persusta saveteilla” kertoo Pekan reissukaveri. 

Pekka & Denali

Pekka & Make & Denali

Ensinousu Sukkertoppen vuorelle Etelämanteella?

Pekka ja retkikunnan muut jäsenet Pata Degerman sekä Timo Moilanen ovat parhaillaan matkalla Etelämantereelle. Pekka on tehnyt tutkimusretkiä Etelämantereelle Patan kanssa jo kaksi kertaa aiemmin. Vuonna 2006 miehet tekivät ensinousun Etelämantereella ja nimesivät vuoren Mount Finlandiaksi. Tällä reissulla he näkivät  muita upeita huippuja sekä satojen metrien korkuisia pystysuoria kallioseinämiä. Siitä syntyi kipinä uudesta haasteesta - hieman teknisemmästä tai jopa Big Wall- noususta Etelämantereella.

Pekka & Pata & Mount Finlandia

Pekka & Etelämanner

Kiipeily Etelämantereella on löytöretkeilyä -alueista ei ole olemassa topoja. Seikkailu maailman kuivimmassa, kylmimmässä ja tuulisimmassa maanosassa tuo omat erityishaasteensa mukanaan. Huippu Etelämantereella- retkikunnan kokoonpano ja sen myötä tavoiteltavan huipun tai reitin haasteellisuus on vaihdellut projektin aikana. Tällainen seikkailu ei ole ainoastaan ajallisesti vaan myös rahallisesti iso investointi. Hienoa että retkikunta sai lopulta kaikki käytännön asiat vakuutuksia ja lupia myöten kuntoon -ja pääsevät toteuttamaan pitkäaikaisen haaveensa.

Etelämantereella tuulee

Huippu Etelämantereella- retkikunnan miehillä on tavoitteena 2525 metriä korkea Sukkertoppen vuori. Tähän on hyvin treenattu ja valmistauduttu kiipeämään muutaman sadan metrin korkuinen tekninen osuus. Nähtäväksi jää millaisia haasteita nämä löytöretkeilijät kohtaavat tulevien viikkojen aikana. Retkikunnan blogissa pääset seuraamaan seikkailun etenemistä lähes päivittäin;  

http://www.etelamanner.com/blogi/


Toivotan hyviä ja turvallisia seikkailuja retkikunnalle!

PS. Ai niin, jos jotakuta jäi vaivaamaan mistä tuo otsikko tulee, niin tsekkaa tämä...

http://vimeo.com/21962495