lauantai 21. syyskuuta 2013

Mongioie – Piedmonten lahja sadepäivien ratoksi. Vol I


Teksti: Johannes
Kuvat: Antti ja Johannes


Val di Mellosta suuntasimme sateiseen Chamonixiin, josta ymmärsimme onneksemme lähteä pian pois. Keli oli karsea. Tuuli oli ylhäällä yli 20 metriä sekunnissa ja lunta tuli metri. Mukaan oli tarttunut jostain mutkasta Versante Sudin topokirjasarjaan kuuluva Andonno e Cuneese ja niinpä suuntasimme kohti Eteläisen Piedmonten lämpöä.
Chamonixista matkaa kohteeseemme Viozenen kylään kertyi hieman yli 300 kilometriä ja aikaa ajellessa kului noin kolme tuntia. Lähestulkoon motaria koko matka ja suunta Torinon vieritse kohti etelää. Tulimme kylään pimeän jo laskeuduttua. Siispä yövyimme hiljaisen vuoristotien levikkeellä ja naukkailimme Val di Mellon tuliaisemme ennen yöpuulle siirtymistä.


 
 
 
 
 

Polku Rifugio Mongioielle oli helppoa kulkea ja seurata. Viozenen kylän kirkon vierestä tietä ylös vaellusreittimerkkejä seuraillen. Ensin tietä ja sitten hiekkapolkua ja edelleen lehmien laitumia ylitellen.
 

 

 
 

Edelleen kalkkikivikalliot, joiden vuoksi luulimme tulleemme näkyivät hyvin majalle, josta myös löytyi viimeinen vesipiste ennen kalliota (jos ei karjan juottokaukaloita lasketa). Lähdimme helppokulkuisten ruohikkokenttien yli kohti kiipeilykohdettamme Rocca dei Campanilia, joka nousee 2390 metriin ja jonka eteläseinämältä löytyy parikymmentä 4-6 köydenpituuden 6a-7b+ tasoisia pääasiassa pultattuja kalkkikivireittejä. Vastaavia seinämiä on alueella 5 ja reittejä yhteensä 66, joista useimmat useamman köydenpituuden mittaisia. Lähestymismatkaa majalle kylästä on noin 300 korkeusmetriä ja edelleen sieltä kallioiden juurelle jotakuinkin 500 korkeusmetriä.
 


 
 

Seinien kaltevuus on loivasta pystysuoraan ja kiipeily kokemustemme (yhteensä 11 köydenpituutta tasolla 5b-6c) mukaan herkkää ja teknistä. Jalkatekniikka nousee arvoon arvaamattomaan, kun seinämät jyrkkenevät ja otteet eivät parane. Helpommilla köydenmitoilla oli hassuja uurteita. Kuvassa Antti liidaa päivän ensimmäistä reittiä Canzone dell’ Acqua.
 

 


 

Pilvet valuivat vuorelle. Ensimmäisen käyttökerran kierrettä oli runsaasti ja saimme hieman pelata köysien kanssa loivassa laskeutumismaastossa. Kävimme kiipeämässä jotakin toistakin reittiä, mutta se oli vaikeaa ja nälkä kurni mahassa, joten lähdimme patikoimaan kohti majapaikkaa.
 

 

Majalla pilvet väistyivät ja Rifugiolla asustelevat lukuisat koirat etsivät rapsuttajaa. Paras oli kuitenkin mukavan kiipeilypäivän jälkeen vasta edessä. Ruokailu! Ensin maukas pasta-carbonara, jonka jälkeen kokonainen possun potka vuoristomajan oman kasvimaan kasviksilla höystettynä. Jälkiruokana sitten paria sorttia kakkua ja suklaata.

to be continued...