keskiviikko 24. elokuuta 2011

Norjan jäätiköillä – Osa 3, Jäätikkökurssi

Teksti: Joel Ormala


Jäätikköopaskoulutuksen toinen osa koostuu harjoittelusta kuuden päivän jäätikkökurssilla. Tarkoitus on harjoitella kaikkien kurssilla opetettavien asioiden opettamista, eli niitä asioita joita käytiin läpi metodikurssilla. Niitä onkin aika liuta: reitin valintaa jäällä ja lumella, varmistustekniikoita jäällä ja lumella, pelastustekniikoita jäällä ja lumella, lumiseinämätekniikoita, suunnistusta, jäärautatekniikoita, reissun suunnittelua, ständin tekoa, laskeutumista, prusikointia, jäätikköoppia, vuoristovaaroja ja ensiapua. Suurin osa opetuksesta tapahtuu käytännössä maastossa, mutta joka päivä on myös parin tunnin teoriaosuus illalla, jolloin kerrataan päivän asiat ja valmistaudutaan huomiseen.
Mielenkiintoista ja haastavaa oli sopeuttaa opetusta kurssilaisten vaihteleviin taustoihin. Joillain oli aikaisempaa kiipeilykokemusta, toisilla ei. Jotkut olivat tottuneita vaeltajia, toisilla fyysinen kunto oli puolestaan heikompi.
Yhteistyön ja köysistön tärkeys korostuu myös, varsinkin verrattuna kiipeilyyn. Yhtäältä on välillä vaikeampi tehdä päätöksiä, kun kaikkien köysistön jäsenten vahvuudet ja heikkoudet on otettava huomioon. Mutta toisaalta köysistö itsessään muodostuu tärkeäksi varmistusvälineeksi, jolla voidaan välttää hitaiden jääruuvien ja lumivarmistusten käyttöä. Pelastustilanteissa, varsinkin lumella, köysistö on jopa pääasiallinen varmistus, kun lumiankkurit voivat pettää lumilipan murtuessa.
Nyt metodikurssi, harjoittelu jäätikkökurssilla ja yksi vapaapäivä on takana päin ja paluu jokapäiväisiin opastuksiin odottaa. Mutta vapaapäivien, hyvän sään ja reissuseuran metsästys jatkuu. Jostedalsbrenin jäätikkövirtojen ylös menemisen aikana siirrytään paljaasta sinisestä jäästä lumisiltoja täynnä olevalle jäätikkötasanteelle ja ne ovat hienoja reissuja. Jäätikköjen ylitys on myös usein välttämätöntä harjanteiden ja muiden alppi-tyylisten kiipeilyreissujen tekemiseen ja pari sellaistakin on kiikarissa. Mutta katsotaan mitä tuleman pitää.
Jos omien reissujen tekemiselle jää tarpeeksi aikaa opas koulutuksen viimeinen osa, jossa keskitytään opettamiseen ja oppaana toimimiseen, saattaa tulla ajankohtaiseksi jo tänä syksynä. Muuten se odottakoot ensi vuotta. Tekemisen puutetta täällä Norjan kesässä ei kuitenkaan missään nimessä ole!


Taljalla vetämistä

Taljan rakentamista

Reittivalintoja lumisiltojen ylityksessä

White-outissa suunnistaminen vaatii keskittymistä. Köysistön jäsenten välillä n. 5m
'
Railoalueella suunnistaminen white-outissa