tiistai 28. joulukuuta 2010

Petzl uusi suositut jäähakkunsa

Petzl, kiipeilykamoistaan ja otsalampuistaan tunnettu ranskalaisvalmistaja, pukkaa markkinoille kolme tiukkaa hakku-uutuutta. Uusiksi ovat menneet pidetty yleistyökalu Quark, jyrkälle jäälle ja mixed-kiipeilyyn passeli Nomic sekä kaikkein vänkyröin, drytoolaukseen optimoitu Ergo.

Maailman huippukiipeilijöiden tähdittämää tuotevideota voi katsella täällä. (http://www.petzl.com/en/page/new-ice-climbing-tools#video) Videolta selviää myös, mistä drytoolauksessa on kyse.Quark on ollut vuosia suosittu hakku suomessakin ja myös ensimmäisiä, joilla allekirjoittanut aikoinaan hutki jäätä nuuksion erämaassa. Mallilla alkoi olla jo ikää - se tuntui isolta rohmelolta moneen kilpailijaan verrattuna.

Quarkin paino on pudonnut 550 grammaan. Vertailun vuoksi: esimerkiksi black diamondin suosittu viper-hakku painaa noin 650 grammaa, moni muu vaihtoehto lähemmäs 700 grammaa.

Quarkia voidaan muokata vaivattomasti eri käyttötarkoituksiin: leppoisammille alppireiteille siitä voi karsia käsituen lisäpalikat, kuten grip-restin ja triggerin, sekä vasaran ja/tai kaapimen. Stripattu Quark painaa vain 460 grammaa, mikä vastaa perinteisen, suoravartisen alppihakun painoa.

Painon sheivaamisessa on puolensa. Jos massaa karsitaan liikaa tai väärästä paikasta, hakun penetroitumiskyky heikkenee.

Itse odotan uusilta quarkeilta paljon. Hypistellessä niistä välittyi sama näppäryys kuin ehkä parhaissa kokeilemissani hakuissa, Simond Anaconda cupeissa.
Myös Petzl Nomic -mixed-työkalujen ilme on uudistunut. Esimerkiksi kädensija on muuttunut, sitä voi säätää eri kokoiseksi. Samoin uutta on mahdollisuus kiinnittää hakkuun vasara hakojen kallioon pieksämistä varten.

Nomiceilla on painoa karvan verran yli 600 grammaa. Jääpenetraation parantamiseksi terään voi kiinnittää lisäpainon.

Uudet nomicit ovat herättäneet paljon ennakkokiinnostusta. Toivon, että niihin on saatu lisää sielua ja tunnokkuutta; aiempi malli tuntui joskus ratakiskon pätkältä, joskin swingi oli murhaava.Lähinnä drytooling-kiipeilyyn tarkoitetut ergot ovat uutuushakuista järeimmät, 645-grammaiset. Huomattavan kippuravartisilla ergoilla kelpaa hookkailla myös jää-bulgejen yli. Normaaliin jääkiipeilyyn niiden swingi saattaa olla erikoinen, näin oli laita ainakin aiemman version kanssa.

Petzl-hakuilla on ce/uiaa-hyväksyntä ja niillä on kolmen vuoden takuu.

Suomeen Petzl-kiipeilytuotteita tuo Vandernet oy. (http://vandernet.com/sport.php)

-Artturi Kröger