lauantai 13. marraskuuta 2010

Kohde-esittelyssä El Chorro - Osa I7a-projektiryhmäläiset ähistävät gradejaan ylös Salmisaaressa Kiipeilyareenalla, toiset teroittelevat toiveikkaina jäähakkujaan, optimistisimpien jopa suunnatessaan katseitaan räntäsateen läpi kohti talven hiihtorientoja. Me sen sijaan päädyimme visiteeraamaan Etelä-Espanjaa jossa kalliokiipeilykausi on kohta parhaimmillaan. Varsinaisena kohteena El Chorron alue, piipahdettiin samalla tsekkaamassa pikaisesti myös Mijaksen meininki.Kulkulogistiikka El Chorroon on suhteellisen simppeli, suoria lentoja Malagaan menee useampi viikossa, ja Malagasta pääsee El Chorroon joko junalla tai jos haluaa kulkemisen vapautta niin omalla autolla. Suomalaistenkin kansoittamista aurinkorannikkokaupungeista, Fuengirola, Torremolinos, mitäniitänytonkaan, ajaa kallion juurelle reilussa tunnissa.

Hommaa voi siis operoida vähän preferensseistä riippuen joko suurkaupungin humusta, rantamestoista tai sitten majoittua ihan paikanpäällä. Majoitusta löytyy monentasoista, ja -hintaista; hemmottelusta (?) hotellin junior sviitin porealtaassa saa pulittaa 180€ yö, camping meininkiin tyytyvä selviää muutamalla eurolla. Tähän väliin sijoittuu mm. hauska B&B tyyppinen majoitus; oma huone, wc:llä & suihkulla tahi ilman, yhteiset suuret keittiötilat, biljardipöytää, oleskelutilaa, paljon muita kiipeilijöitä ja hyvää meininkiä. Voit kokkailla omia eväitä hyvin varustellussa köökissä, tai ostaa emännältä suht kohtuuhintaisen kotiruokaillalisen (4,5€), aamiaisen sekä eväät päivän reissulle. Bisseä (1€/litra) ja tai punkkua (2€/plo) voi ottaa köökin kaapista, ja sitten merkata kulutuksen vihkoseen tilinteon hetkeä varten. Huoneen tasosta vähän riippuen 30-40€/huone, jossa siis majoittuu 2 henkeä. Erittäin asiallinen meininki siis, suositellaan.

Climbers welcome... hmm, rohkeaa..


Pieni kylähän se El Chorro on, ei siellä peruspalvelujen lisäksi pahemmin mitään ole. Jos retkueessa sattuisi olemaan ei-kiipeileviä jäseniä, tai lomareissulla on tarkoitus tehdä muutakin kuin kiipeillä, voivat El Chorron harrastusmahdolisuudet pidempiaikaseen oleskeluun olla hieman rajalliset. Palaamme maastopyöräily- ja melontamahdolisuuksiin tuonnemmissa jatko-osissa.

Mutta kiipeillä sen sijaan siellä voi, lopputtomasti. Rockfaxin El Chorro -topo käsittää 15 eri aluetta, tuhatkunta reittiä. Jotkut tosin jo aika kaukana varsinaisesta El Chorrosta, mutta aivan kävelyetäisyydeltäkin löytyy yli kolmesataa reittiä väliltä 3-8b+. Mainitun Rockfaxin topon lisäksi tarvitset perus sporttigearssit eli jatkoja vähintään 10, mieluummin 15, sekä 60 metrin köyden. Kannattaa huomioida että jotkin reitit ovat yli 35 metrisiä, joten pisimmillä reiteillä tarvitaan 70 tai 80 metrinen köysi. Vaikka suurin osa reiteistä on hyvin pultattuja, jollain multi-pitch reiteillä tarvitaan myös hieman trädikamaa, kiilanippu ja muutama camu. Trädi-/sekavarmistetut reitit on selkeästi merkattu topooon, ja näiltäkin reiteiltä tyypillisesti löytyy pultatut väli- ja laskeutumisankkurit.


Frontales


Koska aikaa ei meillä ollut kuin muutama päivä, ja taitoa ei senkään vertaa, päädyimme kartoittamana majoitusta lähimpinä olevan Frontales alueen tarjontaa. Frontales on n. kilometrin leveä kalkkikivikallioseinämä heti El Chorron kylän yläpuolella. Seinämä aukeaa etelän suuntaan, joten kiipeily tapahtuu auringon porotuksessa oikeastaan heti aamuvarhaisesta lähtien. Vielä näinkin myöhään syksyllä tilanne muuttuu keskipäivän kuumimpien tuntien aikana suorastaan tukalaksi, joidenkin reittien jääden onneksi puiden varjoon. Frontales koostuu 10 sektorista, ja reittejä löytyy vuoden 2008 toposta yhteensä 141. Lisää on kuitenkin tullut ja tulee jatkuvasti, joten pieneen topoepätarkuuteen kannattaa varautua. Ilahduttavasti alue tarjoaa runsaasti reittejä myös vähemmän kiipeileille tai muuten vain huonoille; 11kpl 4+ tai alle ja 35kpl välillä 5-6a, joten kiivettävää löytyy esim. liidausta vasta aloittavalle yllinkyllin. Lisäksi pulttiväli on mitoitettu silmälläpitäen alaköysikiipeilijän turvallista putoamista, kotimaisen kuka-on-oikeesti-kova-jätkä -statuksen selvittämisen sijaan. Läskit, Laiskat & Lahjattomat -klubi kiittää reitintekijöitä. Yksinäiselle vasta-alkajalle ongelmaksi voi muodostua se että yläköyden viemiseksi tarvitaan välttämättä mukaan liidaustaitoinen, yläankkureille ei ole muuta turvallista pääsyä.

Liidineitsyys menossa..

Yllättävää oli myös huomata kuinka erilaista kivi on eri sektoreilla; kitka, rakenne, muodot ja muut poikkesivat todella paljon toisistaan eri sektoreiden välillä tarjoten hauskaa vaihtelua. Suosituimpien sektoreiden osalta pientä kiilottumista on joillain reitellä havaittavissa, mutta ei mitenkään erityisen häiritsevästi.
Jotain mainitsemisen arvoisia reittejä Frontalesin alueelta;
Frontalesin vasemmassa laidassa sijaitsevasta Castrojo sektorin vasemmasta laidasta löytyy 4-5 kpl nelosen reittiä ensikertalaisen kiipeilykokeiluun tai liidiasioiden opetusreiteiksi. Sektorin oikeasta laidasta löytyy pari hauskaa hyvinpultattua vitosta liiditreeniin. Sektorin klassikko lienee top50 reitteihin lukeutuva 35 metrinen Un Monton de Chatarra 6a ja toinen hieno reitti on Luna, 6a+/28m.

Frontalesin oikeamman kolmanneksen vasemmassa laidassa sijaitsevalta Poema De Rocalta helpompia hauskoja 5+ reittejä ovat Escorpion ja La Princesa Carol. Tekninen kuutonen, Garcia aguas, on myös kiva, jos tykkää tollasesta herkistelystä. Sektorin klassikot Poema De Rocan eka pitch 7a ja Viejo Traidor 7b+ esiteltänee tarkemmin II osassa kun saadaan paikalle oikeita kiipeilijöitä.Poema De Rocasta oikelle sijaitsevat sektorit The Solarium ja Sector Austria. Sektoreilta löytyy pari komiaa 6a/6b multi-pitchiä, joista Valentines Dayn 1. pätkä (4) on myös erinomaista aloittelijan liiditreeniä. Myös kahden kp:n Nitti 5+ kuuluu alueen reittien parhaimmistoon.


Täydellinen kahden sormen poketti oli valitettavan varattu. Kantsii koputtaa ennenkuin työntää sormiaan joka reikään

Poem De Rocalle, The Solariumille ja Sector Austrialle pääset kun ajelet/kävelet El Chorron aseman ohi ylöspäin Valle De Abdalajikseen lähtevää tietä, saavut hetken kuluttua tien vasemmalla puolella olevalle vesialtaalle jonka vieressä on rakennus - tähän voipi parkata. Lähden vasemalle lähtevistä hiekkateistä ylempää, ja kuljeskele n. 10 minuuttia kunnes tie saapuu kallion juurellea olevalle jonkinlaisella pienelle louhokselle. Tästä lähtee polku vasemmalle seuraillen Frontales seinämää, ensin tulee Austria, sitten Solarium ja sitten Poem de Roca.

Escalera Arabeaa

Vietetiin Frontalesin lisäksi yksi päivä viereisellä Escalera Arabe -alueella, kivaa kiivettävää löytyy sieltäkin. Lederhosenit veivät tälläkertaa kuitenkin meiltä mahdollisuuden alueen aloittelevan-multipitchaajan helmeen, Rogelio 4+ 120m, jostasyystä palaamme tämän alueen tarkempaan esittelyyn tuonnenpana osassa III.

Nahkahousut nysväämässä meidän reitillä. P1 Rogelio


Mijaksen RavineAdventure Partners järjestää ohjattua kiipeilyä, tapahtumia ja koulutuksia El Chorron alueella koko kiipeilysesongin ajan. www.adventurepartners.fi/elchorro.aspx