keskiviikko 13. lokakuuta 2010

Wanhat Tekijät - Mikko Karttunen


Astun sisään vuosien myötä tutuksi tulleeseen suutarinliikkeeseen Helsingin Töölössä. 14-vuotisen kiipeilyharrastuksen aikana täällä on tullut käytyä usein: yleensä puhjenneiden kiipeilytossujen, mutta toisinaan jääkiipeilykenkien ja tietysti nappaskenkien kanssa. Olenpa raahannut Minna Canthin kadulle pari kertaa portaledgenkin. Vaikka porttis ei suutarin erikoisosaamisaluetta olekaan, on teltta näin toimien ikääntynyt tyylillä ja nähnyt monta big wall -reissua traditionaalisen roskiinheittoajankohdan jälkeen.

Isäntä on paikalla. Mikko Karttunen hioo kiipeilytossuja uuden pohjan liimausta varten. Liima on myrkyllistä ja työvaihe onkin syytä tehdä vetokaapissa. Yrittäjän työaika on liukuva - usein aamusta iltaan. Tänään aikaa jutustelulle on. Keilavuoro on vasta myöhemmin. M. Karttunen perusti suutarinliikkeensä nykyiselle paikalleen vuonna 1975. Hän on paikannut kiipeilykenkiä huomattavasti pidempään kuin meikäläinen on niitä kuluttanut. Ensimmäiset kiipeilykengät maestron hoivaan toi naapurissa asusteleva kiipeilijä aikana jolloin tossuja ei ollut Suomessa kaupan. Luovan käsityöläisen työtavat ovat vuosien myötä hioutuneet ja nykyään kiipeilykengät ovatkin parhaimmillaan vasta ensimmäisen pohjaamisen jälkeen. Kumilaatuja löytyy hyllyiltä montaa sorttia: muun muassa evolvia ja erilaisia vibrameita. Stealthia on ollut viime vuosina vaikeaa saada.



Asiakkaita putoilee sisään tasaisesti. Juttutuokio keskeytyy ja alkaa taas uudelleen. Muutama kiipeilijä hakee valmiit paikkauksesta ja tuo muutamat uudet pohjaukseen. Avaimia tullaan teettämään, kenkiä jätetään ja juuri ennen sulkemisaikaa paikalle saapuu muutama kiireinen vanhempi lastensa taitoluistimet kainalossaan. “Voisiko saada tälle päivälle?” Jos kiipeilykenkiä lähetetään M. Karttuselle Pohjois-Suomea ja Ruotsia myöten, on tilanne taitoluistinten kanssa on jotakuinkin sama. Karttunen kuvailee työvaiheiden lomassa teroittamisen problematiikkaa ja mainitsee vähäeleisesti teroittavansa luistimet myös Suomen ykkösluistelijoille. Aiemmin kiipeilykenkien ja luistintenkin paikkaus oli kausittaista, mutta sisäharrastuspaikkojen rakentamisen myötä työ jakaantuu tasaisemmin. Pelkkiä kiipeilykenkiä ja luistimia M. Karttusella ei suinkaan korjata, vaan nämä muodostavat noin kolmanneksen kokonaistyöstä. Puhelin soi ja soittajaa pyydetään merkitsemään teipillä luistimiin kohdat jotka jalkaa painavat.



Mikko Karttunen on suutari toisessa polvessa. Isä teki suutarin töitä lapsuudenkodissa Joensuun liepeillä, jossa poika oppi perinteisen taidon ja silloiset niksit. Kädentaitojen lisäksi nuoruuden päivistä jälkensä jättivät kilometrien pituiset soutaen tehdyt kalastusreissut. Levät hartiat ja vahvat käsivarret ovatkin nuoruuden peruja eikä kuntosalilla ei ole tarvinnut käydä, vaikka Karttunen aktiivisesti liikuntaa harrastaakin. Kiipeilykenkäaiheesta edetään yleisempiin. Keskustelu polveilee jalkineiden valmistuskulttuurista verotukseen ja edelleen liikennekäyttäytymiseen. Suutarintoimen lisäksi on Karttunen toiminut muun muassa lehtimiehenä ja valokuvaamossa. Valokuvausharrastusta on tullut jatkettua ja nykyiset luontoaiheiset käyntikortit ovat omista kuvista teetetyt.



Työtavat ovat jatkuvan kehityksen alla. Vuosien varrella Mikko Karttunen on tehnyt runsaasti yhteistyötä kiipeilijöiden kanssa. Eräänkin kiipeilijän vanhojen tossujen avulla pohjaustekniikkaa kehitettiin edelleen ja käy ilmi, että englanninkielinen versio suutarinliikkeen internet-sivuista syntyi vaihtokauppana kiipeilytossujen pohjaamista vastaan. Kiipeilykenkien paikkaaminen vaatii kokemusta, näkemystä ja oikeanlaiset työtavat. Haastavimpia paikkoja ovat erilaisten materiaalien, esimerkiksi nahkan ja kumin, rajapinnat sekä jäykkäpohjaisten kenkien paikkaus. Kiipeilijöiden onneksi suutarintaidot eivät ole Minna Canthin kadulta katoamassa miehen jäädessä eläkkeelle, vaan oma poika Janne Karttunen jatkanee mestarin jalanjäljissä.


Suutarinliike M. Karttunen löytyy Taka-Töölöstä osoitteesta Minna Canthin katu 20, 00250 Helsinki. Liike on avoinna arkisin kello 9-17 ja löytyy internetistä osoitteesta http://www.nic.fi/~mkarttu/

-Johannes