torstai 5. toukokuuta 2016

Topptur Kvaløya 2016Tämänkertaisena blogivieraana kirjoittelee Juha Hallikas. Juhan lasku- ja muita reissutarinoita löytyy lisää herran omasta blogista http://ulkoiluajamuuta.tumblr.com/


Vapun viettäminen Norjassa kevätlunta laskemassa kuulosti ja osoittautui todella hyväksi ideaksi. Kuulin Kvaløyan vappureissusta Makelta ja Jukalta viime syksyn #genice15 matkalla ja Kvaløya oli siitä lähtien mielessä. Talven aikana asia sovittiin ja pääsin mukaan matkalle Maken, Jukan, Kaitsun, Mikon ja Juskun kanssa.

Basecamp Sommarøy


Saavuimme Tromssaan torstaina aamupäivällä. Kaitsu oli vastassa kentällä ja lähdimme hoitamaan tarvittavat hankinnat kaupoilta. Mikko ja Jukka tulivat tunnin myöhemmin, mutta heidän sukset ja varusteet jatkoi matkaa huippuvuorille. Onneksi Kaitsun autosta löytyi tarpeeksi laskukamoja että saatiin koko ryhmä törmälle heti ensimmäisenä päivänä. Alkuiltapäivästä Jusku liittyi porukkaan ja päästiin siirtymään turskankielien ja katkarapujen kera Sommarøyalle majoitukseen ja valmistautumaan laskuihin.


Kaitsu tunsi alueen ja oli suunnitellut hienoja laskuja meille. Menopäivänä aloitimme laskupuuhat Kattfjordvatnetilta Storsteinnestindenin alueella. Oltiin aika myöhään liikenteessä, sää oli aurinkoinen ja todella lämmin. Lumi oli keväistä ja mukavaa laskea. Seuraavana päivänä suunnattiin Steinskardtindenille. Laskettiin kolme eri linjaa siellä, viimeisellä laskulla Ski Touring in Troms -kirjaan merkattu linja. Jusku nimesi paikan osuvasti puuhamaaksi. Vaihtelevaa profiilia ja mahdollisuuksia laskea moneen ilmansuuntaan. Ylhäällä hienot näkymät.

Puuhamaassa riittää linjoja laskettavaksi


Vappuaattona palattiin Storsteinestindenin alueelle ja laskettiin kolme hyvää linjaa. Edellisenä päivänä oli hieman haasteita luiston kanssa yhdellä laskulla, nyt lumi oli luistavampaa ja parempaa laskea. Hieno vappuaatto, aurinkoa siniseltä taivaalta ja yli kymmenen astetta lämmintä. Lähtöpäivänä kävimme vielä laskemassa pienehkön nyppylän samassa laaksossa ennen lentokentälle menoa. Kausi päättyi omalta osalta hyvään laskuun mielyttävällä firnillä. Päästiin myös lähestymisessä kahlaamaan pieni puro.Kaitsun paikallistuntemus ja reitit, aurinkoinen sää, hyvä kevätlumi, vaikuttavat maisemat, seura, ruoka ja juoma… Muunmuassa nämä seikat tekivät matkasta onnistuneen ja unohtumattoman. Kiitos mukana olleille kokemuksista, ei varmaankaan jäänyt viimeiseksi reissuksi Kvaløyalle!


Adventure Partners järjestää keväällä 2017 perinteisen Lyngenin Toppturin lisäksi hiihtoreissun myös Kvaløyalle.