lauantai 6. syyskuuta 2014

Ballistiset päätöksentekijätkö pallinaamoja ?


Teksti: Teija Laukka
Kuvat: Juho Lukkari, Sanna Suonurmi, Teija Laukka
VAROITUS! olet siirtymässä hieman sekavaan, lukijan arvostelukykyä halveksivaan sekä huolittelemattomaan tekstiin!

Perinteinen alku Mont Blanc viikolle on retki Italiaan Gran Paradiso vuorelle. Koko poppoo isoonlasseen ja menoksi. Chabodin maja ei pettänyt tälläkään kertaa, hyvä ruoka ja palvelu kuten aina. Eikä myöskään pettänyt perinteinen voimavektorirata ja taitojen treenaus seuraavan päivän rutistusta varten.
Isolasse ja ryhmä tikissä valmiina viikon koitokseen
Chabodin majalla tarjoillaan myös hyvää capuccinoa

Ryhmän kanssa saimme osittain hauskaakin keskustelua aikaan sinänsä vakavasta aiheesta eli päätöksenteosta vuorilla. Osa muistikin päätöksenteon opin Svartisenin jäätikkökurssilta ja tätä kertailtiin ja täydennettiin illan syvinä hetkinä oppaan kanssa. Tästä jotakin pimeää kautta aasinsiltana reissun teemaksi muodostui "kuka mitäkin oli sanonut"
------------------------------------------------------------------------------------

Tässä tekstin väliin maistiainen Kuka sanoi ja mitä - sanaleikistä. Yhdistä lauseet ja henkilöt toisiinsa. En ota vastuuta sanomisten oikeellisuudesta enkä reklamaatioita vastaan :)

1.”Se joka pesee hampaat vuorilla pärjää”
2.”Vuorilla ei tarvi olla hyvä kunto vaan täytyy olla kova” 

3.”Lapset kun harrastavat alppikiipeilyä, jääkiipeilyä ja basehyppyä, niin vanhemmat voivat olla rauhallisin mielin”

4."Vuorilla pitää syödä aina kun ruokaa on tarjolla” 

5. ”Ballistiset päätöksentekijät ovat pallinaamoja” 

6. “Huipulle ei yritetä vaan sinne mennään”


Kuka on sanomisten takana?  alla vaihtoehdot:

1. R Messner
2. S Mansikka
3. V Gustafsson
4. J Lukkari
5. M Twight
6. O Siivonen

Jotta ei käy liian vaikeaksi, alla pari kuvaa vihjeeksi:


”Lapset kun harrastavat alppikiipeilyä, jääkiipeilyä ja basehyppyä, niin vanhemmat voivat olla rauhallisin mielin”


”Ballistiset päätöksentekijät ovat pallinaamoja” 

Vielä yksi tärkeä kysymys, keiden lauseet ovat ballistisia?  Saatanpa jopa palkita parhaan perustelun. Minun on myönnettävä sivistymättömyyteni - opin sanan ballistinen merkityksen vasta tällä reissulla. Oppia ikä kaikki!

--------------------------------------------------------------------------------
Gran Paradisolle nousu oli upea, emme rynnänneet aamuneljän aamiaisen jälkeen kuten suurin osa muusta  poppoosta.  Kiva kun vuoristo-oppaatkin ymmärtävät ( ainakin kun tarpeeksi siitä puhutaan :)) että ei ole itseisarvo repiä asiakkaita aamuneljältä ylös, jos siihen ei ole mitään oikeaa turvallisuudesta johtuvaa syytä. Tällä kertaa tuuliolot suosivat juuri hieman myöhempää starttia.
Taukokuva - matkalla Italian korkeimmalle eli Gran Paradisolle
  
Gran Paradison huipulle ( 4061 m) kapusimme omassa hyvässä seurassa ilman muuta porukkaa

Jo ainoastaan nousu Chabodin majalle on elämys, polku on upea kivitaideteos, jonka rakentamiseen  käytettyä aikaa on vaikea arvioida. Uutuutena tälle kesälle noin tunnin kävelyn päästä parkkikselta on tehty hieno vesipiste, joten vettä ei oikeastaan tarvitse kantaa ollenkaan vielä parkkipaikalta.
Todistusaineistoa - oppaillekin maistuu myös vesi
Paluumatkalla Chabodin majalta parkkikselle kun ei ollut mitään kiirettä, niin Me Naiset halusimme himmailla ja ihailla upeaa polkutaideteosta ja ottaa tietysti kuvia. Miehet kiirehtivät oluen maku huulilla jo autolle ja venailivat siellä meitä. Jokainen tyylillään, se kaikille lomalla suotakoon.
Villeneuven capuccinojen ja croisanttien jälkeen maistui vielä Gourmajorin classikkopizzerian pöperöt. Sitten takas Mont Blanc tunnelin kautta Nixulaan ja lepäämään seuraavan päivän koitosta varten.
Ansaittu ja herkullinen pizza italiano
Nousu Mont Blancille ei ole koskaan kävely puistossa, lisäksi nousun suunnittelu on tärkeä tehdä huolellisesti. Pallinaamojen ballistiset päätökset saa siis tässä kohtaa unohtaa ja Mont Blanc viikon ohjelma elää koko ajan olosuhteiden mukaan. Opastiimimme kanssa seurasimme kolmen huipun reitin olosuhteita loppukesän ajan, ja tämän lisäksi tietyst Mont Blanc nousulle tarkoitettujen päivien sääoloja.
Edellisen illan palaveri ennen aamun koitosta kohti Alppien korkeinta huippua
Taculin ja Mauditin seinien serakit yhdistettynä viime aikojen lumentuloon tarkoitti että kolmen huipun reitti ei ollut vaihtoehto meille. Sopiva sääikkuna nousulle löytyikin Goutierin reittiä 3.9, eli päivää aiemmin kuin alkuperäinen ohjelma. Tuuliolot olivat vielä ihanteelliset 3.9 illalla, joten huipulle noustiin Goutierin majalta normaalireittiä illalla, ja yöksi takaisin Goutierin majalle.
Mont Blanc huiputus tehtiin täydellisessä säässä, ja ryhmä sai kokea upean auringonlaskun

Eikä tässä vielä kaikki, varapäiväksi Blancin nousulle suunniteltu päivä käytettiin Midille menoon oppaan kanssa, ja vielä halukkaat pääsivät kiipeämään klassikkoreitti Cosmique harjanteen viikon päätteeksi.
Apiksen Mont Blanc viikon saldo: Gran Paradiso, Mont Blanc ja Cosmiquen harjanne, sanoisin että ei paha :)

Tämän loppukesän Alppiviikoilla uutena on Apiksen tuotekehitysosaston uusin taidonnäyte - TransAlp pyöräilytapahtuma Alppien yli heti Mont Blanc kiipeilyviikon jälkeen. Isolasse toimii huoltoautona pyöräilijöille, sillä pyöränkuljetuslaukkujen roudaaminen olisi mahdotonta ilman omaa huoltoautoa. Isollelasselle tulee siis paljon virka-ajoa tälle elo-syyskuulle. Minun alppireissuni päättyi Mont Blanc viikkoon, Markku sen sijaan jatkaa vielä pyöräillen Zurichistä Venetsiaan ainoana amatöörinä lähes ammattilaisten joukossa ;) Tätä koitosta saat seurata naamakirjassa!


Ensi vuonna kiivetään jälleen Alppien korkeimmalle. Autamme sinua valmistautumisessa tähän hienoon tavoitteeseen, tervetuloa mukaan! Lisätietoja täältä Adventure Partners Mont Blanc 2015 projekti . Lisäksi Vuoripäivässä 25.10 voidaan jutella tästä ja paljon muistakin tulevista projekteista