maanantai 19. toukokuuta 2014

Narut ja nyörit – ostajan opas


Teksti: Johannes
Kuvat: Johannes, Antti & Make
 
Köysi on sanan varsinaisessa merkityksessä kiipeilijän elämänlanka. Köyden varaan tullaan lepäämään, siihen pudotaan ja sen varassa laskeudutaan isoilta ja pieniltä seinämiltä. Köyteen luotetaan.  

Köyttä hankittaessa on pohdittava tarkoin käyttötarkoitus. Millaisissa olosuhteissa tulet köyttä käyttämään? Haetko köyttä sisä- vai ulkokiipeilyyn? Tuleeko köysi lähinnä yläköysitoimintaan vai alaköysikiipeilyyn? Tarvitsetko köyden yhden vai useamman köydenpituuden reiteille? Liikutko pidemmillä reiteillä kahden vai kolmen hengen köysistönä? Liikutko köyden kanssa kosteissa olosuhteissa esimerkiksi jääputouksilla, hiihtovaelluksilla tai alppireiteillä?
 




 

Köyden tyyppi: Kiipeilyköytenä käytetään dynaamista köyttä. Staattista köyttä käytetään apuköytenä yläankkurien rakentamisessa, laskeutumisköytenä tai haulausköytenä big wall –kiipeilyreiteillä. Dynaamisia kiipeilyköysiä on kolmea eri tyyppiä: sinkkuköysiä, puoliköysiä ja twinköysiä sekä näiden yhdistelmiä. Sinkkuköysi soveltuu käytettäväksi yksinään ja puoli- ja twinköysillä kiivettäessä käytetään aina yhtä aikaa kahta köyttä.

Twinköysiä käytetään kuten sinkkuköyttä eli molemmat köydet klipataan kaikkiin varmistuksiin. Puoliköysiä klipataan eri varmistuksiin. Yleensä kiivetään sinkkuköydellä ja yläköysikäytössä käytetään aina sinkkuköyttä. Useamman köydenpituuden mittaisilla reiteillä puoliköydet ovat käyttökelpoiset. Pelkästään twinköydeksi soveltuvia köysiä ei juuri nykyisin käytetä, mutta puoliköydet soveltuvat yleensä myös twinköysiksi.

 
 

Monipuolisimmat köydet soveltuvat käytettäviksi sinkkuköysinä, puoliköysinä ja twinköysinä. Tällaiset köydet ovat kuitenkin sinkkuköytenä käytettäessä varsin ohuita, liukkaita ja siten epämukavia käyttää. Mitä ohuempi köysi on, sitä haastavampaa sen käsittely on. Ostaessasi uutta köyttä kannattaa tarkistaa käyttämäsi varmistuslaitteen valmistajan suositukset käytettävän köyden paksuudesta. 

Köyden pituus: Yhden köydenpituuden mittaisilla reiteillä sinkkuköyden pituuden tulee olla kaksinkertainen kallion tai sisäseinän korkeuteen nähden. Tällöin voit laskeutua tai sinut voidaan laskea alas reitiltä. Mikäli kiipeät multi pitch –reittejä sinkkuköydellä, varmistu köyden riittävästä pituudesta myös laskeutumisia ajatellen. Puoli- tai twinköysillä kiivettäessä köysiä on kaksi saman pituista ja tällöin laskeutumismatka on köyden pituinen.
 



 
Suomessa kaikki seinäkiipeilypaikat ja useimmat kiipeilykalliot ovat alle 30 metriä korkeita ja siten 60 metrin mittaisella sinkkuköydellä pärjäät yleensä hyvin. Ulkomailla joillakin urheilukiipeilyreiteillä saattaa tarvita jopa 80 metriä pitkän köyden, joten matkakohteen reittikuvauksiin kannattaa tutustua hyvin. Suomen kiipeilypaikoista korkeimpia ovat: sisäseinistä 30 metrinen Toyota Kiipeilyareena Helsingin Salmisaaressa, kiipeilykallioista lähes 40 metrinen Olhavanvuori Repoveden kansallispuistossa ja jääkiipeilypaikoista korkeimmillaan noin 60 metrin pituiset jääputoukset Korouoman rotkolaaksossa Posiolla.

 
Mausteet: Kiipeilyköysiä on mahdollista käsitellä kyllästysaineilla vedenhylkimisominaisuuksien parantamiseksi. Lisäksi valmistaja usein merkitsee köyteen puolivälin köydestä poikkeavaa väriä käyttäen. Tämä helpottaa jäljellä olevan köyden määrän arvioimista kiivetessä ja köyden keskikohdan löytämistä laskeutumista varten. Mikäli köydessäsi ei ole puolivälinmerkkiä, kannattaa sellainen merkitä itse tarkoitusta varten soveltuvalla värillä. Pidemmillä lähestymis- tai kiipeilyreiteillä sekä nihkeämmässä kiipeilyssä merkitystä on myös köyden painolla.
 
 
 

 Osittain kaupallinen loppukaneetti: Huippusuorituksia varten tarvitset siis köyden kaikilla mausteilla. Köyden tulee olla kevyt, helppo käsitellä ja toimia kaikenlaisissa olosuhteissa. Kirjoittajan köysivalintana on kallio- ja jääkiipeilyä varten 70 metrinen ohkainen sinkkuköysi (Cousin, Basaltic, 9.4 mm, StopAqua, 56 g/m). 70 metrisellä voit juuri ja juuri laskeutua sekä Olhavalla Suuren leikkauksen kohdalta, että kiipeilijän vasemmalta Korouoman Ruskeavirran päältä. Huomaa kuitenkin, että ohut köysi lähtee helpommin lapasesta. Kaikkein ohkaisin köysi ei ole aloittelijan valinta. 
 


Kalliokiipeilyn jatkokurssilla harjoitellaan puoliköysien käyttöä. Kuvassa Cousin Optima 8,9mm köydet ( vihreä ja punainen)


 
Useamman köydenpituuden reiteillä ankkuripisteiden välimatka ratkaisee käytettävän köyden pituuden. Yksinkertaisella köydellä laskeutumismatka on korkeintaan puolet köyden pituudesta. Puoliköysillä laskeudut tuplamatkan sinkkuköyteen nähden, voit varmistaa tarvittaessa joustavammin köysikitkaa vähentäen ja toisaalta voit käyttää molempia köysiä varmistamiseen myös yhtä aikaa. Ohuet puoliköydet toimivat parhaiten kiivetessä kahden hengen köysistönä pidempää kallio- tai jääkiipeilyreittiä ja paksummat kolmen hengen joukkueessa.
 


Antti Oksanen kiipeää Peuterey Integralen alkuosaa Mont Blancin eteläseinämällä. Köytenä mukana yksi 50 metrinen Optima ja…
 


Pidempien reittien kiipeilemiseen kahden hengen köysistönä minulla on oikein ohkaiset 60 metriset puoliköydet (Cousin, Pro Light, 7.7 mm, StopAqua, 38 g/m). Kolmisin kiipeilyyn minulla on 50 metriset köydet, jotka soveltuvat käytettäväksi niin twin-, puoli- kuin sinkkuköytenäkin (Cousin, Optima, 8.9 mm, StopAqua, 54 g/m). Viimeksi mainittua käytän eniten myös kiipeilyopastuksissa ja yksinkertaisena joillakin alppireiteistä. Kaupalliseksi kaneetin tekee se, että tuomme naruja maahan ja niitä saa varuste.netistä.
 


Mainittujen köysien lisäksi valikoimaan kuuluu edullinen treeniköysi, jonka keskeiset ominaisuudet ovat hinta, pituus ja kulutuskestävyys. Tämä on se köysi jonka raahaat mukanasi sisäkiipeilyhallille tai lähimmälle sporttikalliolle. Valitse köyden pituus kaksinkertaiseksi tavallisimpien kiipeilypaikkojen korkeuteen nähden. Jos esimerkiksi treenaat pääasiassa Salmisaaren Kiipeilyareenalla 60 metriä pitkä köysi toimii parhaiten.


55 metrinen 3 mm paksuinen staattinen apunaru köyden kiskomiseksi. Tekniikkaa emme voi suositella kenellekään