keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Missä on Anne-perhe?


Teksti & kuvat: Hanna Keränen
Olen suorittanut opintoihini kuuluvaa harjoittelua kevään aikana Adventure Partnersilla ja vajaa kuukausi sitten olin mukana ensimmäisellä sisäkurssilla, Seikkailijan ja kiipeilijän EA –kurssilla. Ulko-ilma ei minua haittaa, mutta välillä on ihan kiva touhuta sisälläkin ja syventyä myös tärkeään osa-alueeseen kiipeilemään lähdettäessä eli ensiapu ja pelastustoimintaan. Osallistuin kurssille kurssilaisen roolissa, joka oli kivaa ja hyödyllistä vaihtelua. Kurssi järjestettiin 17.4. Lauttasaaressa ja kurssin vetäjinä toimivat lääkäri Antti Oksanen ja lääkäriksi opiskeleva Marjut Ahlström
Harmaa sunnuntaipäivä pyörähti käyntiin ennakkotehtävien purkamisella ja muutamalla kupposella kahvia. Aamua vauhditti myös pieni ”pelastusoperaatio”, sillä Anne-perhe olivat unohtaneet ilmoittaa tarkat koordinaattinsa. Onneksi tilanteesta selvittiin pelkällä säikähdyksellä ja kaksi tärkeää kurssin jäsentä löydettiin oikeaan paikkaan. 

Iso ja pieni Anne mutta mihin on jäänyt vauva?
 
Esittelykierrosten ja ennakkotehtävien jälkeen aamupäivä jatkui luennoilla. Kävimme läpi ensiapua vaativien tilanteiden kohtaamista, sairaskohtauksia, erilaisiin olosuhteisiin valmistautumista ja kiipeilyonnettomuuksien ennaltaehkäisyä. Itse ainakin huomasin, että tällaisia ”perusjuttuja” on ihan hyvä käydä läpi, sillä kiipeämään tulee lähdettyä hirveällä tohinalla eikä aina muista miettiä mitä kaiken tohinan keskellä voikaan sattua.    

Tutussa kotimetsässäkin voi kompastua köyteen tai kiveen, niin kuka sinut sitten pelastaa, jos unohtui mainita kellekään minne olet menossa?

Kurssilaiset kuulolla
Ennen siirtymistä luennoilta tositoimiin eli käytännön harjoitteluun pidettiin tietenkin se tärkein, eli lounastauko! Ja pitihän sitä vähän liikkuakin välissä, ettei ihan kangistu paikallaan ollessaan.

Kussilaiset tutustuivat myös pöytäfudiksen maailmaan
 
Sittenpä päästiinkin sanoista tekoihin eli tässä kohtaa sanoista kuviin!  

 
Marjut ja Antti näyttivät miten Heimlicht toimii
 Sitten treenattiin myös elvytystä ja kylkiasentoa
 



 
 
 
 
 
 

Siinä laitetaan ”uhria” oikeaoppiseen kylkiasentoon..




Häh?! Naisilla on hieman epäuskoiset ilmeet, meniköhän kaikki nyt ihan niin kuin piti? 


Tämä kaveri on pannuttanut oikein kunnolla
 


Nyt taisi vähän sattua


Ja Koska EA-kurssi oli suunnattu nimenomaan kiipeilijöille ja seikkailijoille, niin pääsimme myös tosi toimiin eli leikkimään vähän köysillä.







 



Mites tämän köysinipun kuuluisi mennä?



 
Tässä valmistuu köysipaarit
 
 
 
Sitten vähän lisää luentomatskua Antin luennoimana. Kävimme läpi kiipeilyn traumatologiaa, kiipeilyvammojen ennaltaehkäisyä ja niiden hoitoa vakavasta tippumisesta pieneen rasitusvammaan saakka. Onneksi kuitenkin kriittisempiä onnettomuuksia sattuu huomattavasti vähemmän kuin pieniä venähdyksiä tai rasitusvammoista johtuvaa kolotusta. Varmaan jokaiselle kiipeilijälle tuttu juttu, hyvänä vinkkinä usein mainostettu ”lepo” nousi taas otsikoihin kiipeilyvammoja ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä.
Pitkän, mutta antoisan ja hauskan päivän päätteeksi kävimme vielä läpi erilaisia onnettomuustilanteita, jotain kiipeillessä voi sattua ja mietimme ryhmissä kuinka toimia näissä tilanteissa. Erilaisten skenaarioiden läpikäyminen ja onnettomuustilanteissa toimiminen pisti ajattelemaan mitä kaikkea voikaan sattua. En missään nimessä rupea nyt vainoharhaisena kuvittelemaan, että joka reissulla sattuu vähintään yksi luunmurtuma, vaan ennemminkin kurssilakin painotettu tilanteiden ennaltaehkäisy on päällimmäisenä mielessä. Myönnän, tunsin piston sydämessä, kun hoksasin EA-laukun sisältöä läpikäydessä, että oma EA-laukku on turvallisesti kotona Kajaanissa. Mutta tilanne on hyvä korjata jo tässä vaiheessa, kun mitään vakavaa ei ole vielä sattunut.
 
Kaiken kaikkiaan kurssi oli todella mielenkiintoinen paketti sopivassa suhteessa teoriaa ja käytännönharjoituksia. Aiemmin EA 1 ja 2 kurssit käyneenä voin todeta, että tämän kurssin sisältö osui ja upposi täysin, sillä nimenomaan kiipeilijän näkökulmasta katsottuna ”ensiapujutuista” sain paljon enemmän irti. Suosittelen lämpimästi kaikille tätä kurssia, minusta on ainakin kiva kiivetä, kun tiedän, että minulla ja kiipeilykavereillani on topon lisäksi spiderman-laastarit matkassa! Turvallisia kiikkumisia kaikille.

Loppuun vielä kuva-arvoitus:

Mikä ei kuulu joukkoon?
Järjestämme seikkailijan ja kiipeilijän EA-kurssin Su 15.2. Lisätietoa kurssin sisällöstä löydät täältä: http://www.adventurepartners.fi/ea_ja_pelastus.aspx





 

 

maanantai 19. toukokuuta 2014

Narut ja nyörit – ostajan opas


Teksti: Johannes
Kuvat: Johannes, Antti & Make
 
Köysi on sanan varsinaisessa merkityksessä kiipeilijän elämänlanka. Köyden varaan tullaan lepäämään, siihen pudotaan ja sen varassa laskeudutaan isoilta ja pieniltä seinämiltä. Köyteen luotetaan.  

Köyttä hankittaessa on pohdittava tarkoin käyttötarkoitus. Millaisissa olosuhteissa tulet köyttä käyttämään? Haetko köyttä sisä- vai ulkokiipeilyyn? Tuleeko köysi lähinnä yläköysitoimintaan vai alaköysikiipeilyyn? Tarvitsetko köyden yhden vai useamman köydenpituuden reiteille? Liikutko pidemmillä reiteillä kahden vai kolmen hengen köysistönä? Liikutko köyden kanssa kosteissa olosuhteissa esimerkiksi jääputouksilla, hiihtovaelluksilla tai alppireiteillä?
 




 

Köyden tyyppi: Kiipeilyköytenä käytetään dynaamista köyttä. Staattista köyttä käytetään apuköytenä yläankkurien rakentamisessa, laskeutumisköytenä tai haulausköytenä big wall –kiipeilyreiteillä. Dynaamisia kiipeilyköysiä on kolmea eri tyyppiä: sinkkuköysiä, puoliköysiä ja twinköysiä sekä näiden yhdistelmiä. Sinkkuköysi soveltuu käytettäväksi yksinään ja puoli- ja twinköysillä kiivettäessä käytetään aina yhtä aikaa kahta köyttä.

Twinköysiä käytetään kuten sinkkuköyttä eli molemmat köydet klipataan kaikkiin varmistuksiin. Puoliköysiä klipataan eri varmistuksiin. Yleensä kiivetään sinkkuköydellä ja yläköysikäytössä käytetään aina sinkkuköyttä. Useamman köydenpituuden mittaisilla reiteillä puoliköydet ovat käyttökelpoiset. Pelkästään twinköydeksi soveltuvia köysiä ei juuri nykyisin käytetä, mutta puoliköydet soveltuvat yleensä myös twinköysiksi.

 
 

Monipuolisimmat köydet soveltuvat käytettäviksi sinkkuköysinä, puoliköysinä ja twinköysinä. Tällaiset köydet ovat kuitenkin sinkkuköytenä käytettäessä varsin ohuita, liukkaita ja siten epämukavia käyttää. Mitä ohuempi köysi on, sitä haastavampaa sen käsittely on. Ostaessasi uutta köyttä kannattaa tarkistaa käyttämäsi varmistuslaitteen valmistajan suositukset käytettävän köyden paksuudesta. 

Köyden pituus: Yhden köydenpituuden mittaisilla reiteillä sinkkuköyden pituuden tulee olla kaksinkertainen kallion tai sisäseinän korkeuteen nähden. Tällöin voit laskeutua tai sinut voidaan laskea alas reitiltä. Mikäli kiipeät multi pitch –reittejä sinkkuköydellä, varmistu köyden riittävästä pituudesta myös laskeutumisia ajatellen. Puoli- tai twinköysillä kiivettäessä köysiä on kaksi saman pituista ja tällöin laskeutumismatka on köyden pituinen.
 



 
Suomessa kaikki seinäkiipeilypaikat ja useimmat kiipeilykalliot ovat alle 30 metriä korkeita ja siten 60 metrin mittaisella sinkkuköydellä pärjäät yleensä hyvin. Ulkomailla joillakin urheilukiipeilyreiteillä saattaa tarvita jopa 80 metriä pitkän köyden, joten matkakohteen reittikuvauksiin kannattaa tutustua hyvin. Suomen kiipeilypaikoista korkeimpia ovat: sisäseinistä 30 metrinen Toyota Kiipeilyareena Helsingin Salmisaaressa, kiipeilykallioista lähes 40 metrinen Olhavanvuori Repoveden kansallispuistossa ja jääkiipeilypaikoista korkeimmillaan noin 60 metrin pituiset jääputoukset Korouoman rotkolaaksossa Posiolla.

 
Mausteet: Kiipeilyköysiä on mahdollista käsitellä kyllästysaineilla vedenhylkimisominaisuuksien parantamiseksi. Lisäksi valmistaja usein merkitsee köyteen puolivälin köydestä poikkeavaa väriä käyttäen. Tämä helpottaa jäljellä olevan köyden määrän arvioimista kiivetessä ja köyden keskikohdan löytämistä laskeutumista varten. Mikäli köydessäsi ei ole puolivälinmerkkiä, kannattaa sellainen merkitä itse tarkoitusta varten soveltuvalla värillä. Pidemmillä lähestymis- tai kiipeilyreiteillä sekä nihkeämmässä kiipeilyssä merkitystä on myös köyden painolla.
 
 
 

 Osittain kaupallinen loppukaneetti: Huippusuorituksia varten tarvitset siis köyden kaikilla mausteilla. Köyden tulee olla kevyt, helppo käsitellä ja toimia kaikenlaisissa olosuhteissa. Kirjoittajan köysivalintana on kallio- ja jääkiipeilyä varten 70 metrinen ohkainen sinkkuköysi (Cousin, Basaltic, 9.4 mm, StopAqua, 56 g/m). 70 metrisellä voit juuri ja juuri laskeutua sekä Olhavalla Suuren leikkauksen kohdalta, että kiipeilijän vasemmalta Korouoman Ruskeavirran päältä. Huomaa kuitenkin, että ohut köysi lähtee helpommin lapasesta. Kaikkein ohkaisin köysi ei ole aloittelijan valinta. 
 


Kalliokiipeilyn jatkokurssilla harjoitellaan puoliköysien käyttöä. Kuvassa Cousin Optima 8,9mm köydet ( vihreä ja punainen)


 
Useamman köydenpituuden reiteillä ankkuripisteiden välimatka ratkaisee käytettävän köyden pituuden. Yksinkertaisella köydellä laskeutumismatka on korkeintaan puolet köyden pituudesta. Puoliköysillä laskeudut tuplamatkan sinkkuköyteen nähden, voit varmistaa tarvittaessa joustavammin köysikitkaa vähentäen ja toisaalta voit käyttää molempia köysiä varmistamiseen myös yhtä aikaa. Ohuet puoliköydet toimivat parhaiten kiivetessä kahden hengen köysistönä pidempää kallio- tai jääkiipeilyreittiä ja paksummat kolmen hengen joukkueessa.
 


Antti Oksanen kiipeää Peuterey Integralen alkuosaa Mont Blancin eteläseinämällä. Köytenä mukana yksi 50 metrinen Optima ja…
 


Pidempien reittien kiipeilemiseen kahden hengen köysistönä minulla on oikein ohkaiset 60 metriset puoliköydet (Cousin, Pro Light, 7.7 mm, StopAqua, 38 g/m). Kolmisin kiipeilyyn minulla on 50 metriset köydet, jotka soveltuvat käytettäväksi niin twin-, puoli- kuin sinkkuköytenäkin (Cousin, Optima, 8.9 mm, StopAqua, 54 g/m). Viimeksi mainittua käytän eniten myös kiipeilyopastuksissa ja yksinkertaisena joillakin alppireiteistä. Kaupalliseksi kaneetin tekee se, että tuomme naruja maahan ja niitä saa varuste.netistä.
 


Mainittujen köysien lisäksi valikoimaan kuuluu edullinen treeniköysi, jonka keskeiset ominaisuudet ovat hinta, pituus ja kulutuskestävyys. Tämä on se köysi jonka raahaat mukanasi sisäkiipeilyhallille tai lähimmälle sporttikalliolle. Valitse köyden pituus kaksinkertaiseksi tavallisimpien kiipeilypaikkojen korkeuteen nähden. Jos esimerkiksi treenaat pääasiassa Salmisaaren Kiipeilyareenalla 60 metriä pitkä köysi toimii parhaiten.


55 metrinen 3 mm paksuinen staattinen apunaru köyden kiskomiseksi. Tekniikkaa emme voi suositella kenellekään