sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Kiipeilykuningatar kylässä


Teksti: Miia Fohlin
Kuvat: Saku Korosuo ja Ines Papert /Harbin European Roadshow

 


Nelinkertainen jääkiipeilyn maailmanmestari Ines Papert tuli pikavisiitille Suomeen SAKEn 50-vuotisjuhlaseminaariin, missä yhteydessä sain mahdollisuuden haastatella häntä yhteisrintamassa Pauli Salmisen ja Elisa Tiensuun kanssa. Ines ei äärimmäisen syvällisiä esittelyjä kaivanne. Tässä kuitenkin varmuuden vuoksi ihan lyhyt sellainen:

 
Nimi: Ines Papert
Ikä: 38 vuotta
Kansalaisuus: saksalainen (ent. DDR)
Siviilisääty: naimaton mutta seurustelee (sori vaan, vapaat miehet)
Perhe: poika Emanuel (s. 2000)
Meriitit (mm.): nelinkertainen jääkiipeilyn maailmanmestari
Koulutus: fysioterapeutti

 

Tiesin toki, kuka Ines on, mutta tutustuessani etukäteen hänen taustoihinsa ihmeellisen internetin yli, menin mykkääkin mykemmäksi. Tässä muutamia syventäviä taustoja, joita löysin ja jotka Ines itse tosiksi vahvisti:

-       aloitti kiipeilyn vuonna 1996
-       kiipesi Nosen vuonna 1999
-       sai lapsen vuonna 2000 (ja alkoi enenevässä määrin kiivetä kalliota, sporttia tarkemmin ottaen)
-       voitti ensimmäisen kerran jääkiipeilyn maailmancupin kokonaiskilpailun vuonna 2001
-       trädinousu reitille SUPER CIRILL (8A/8A+, 9 kp.) vuonna 2011
-       ensimmäinen naisköysistötoisto reitille ILLUMINATI M11+, WI 6+ vuonna 2012
 
 

Herää kysymys, mitä ihmettä tämä nainen oikein on syönyt? Onko hän pudonnut pienenä samaan pataan kuin Asterixin kaveri Obelix vai onko hän vain luonnonlahjakkuus? Muun muassa näistä kysymyksistä yritimme porukalla ottaa selvää.
 
 

K: Olet saavuttanut kiipeilyssä uskomattomia asioita uskomattoman lyhyessä ajassa. Oletko luonnonlahjakkuus vai mikä on salaisuutesi?

V: Heheh, salaisuuksiani en ala paljastaa, ainakaan julkisesti. Mutta kyse lienee siitä, että heti, kun aloin kiivetä, tiesin, että tätä haluan tehdä. Laitoin kaiken aikani ja kaikki rahani kiipeilyyn ja vuorilla oloon. Olin jo lapsena liikkunut monipuolisesti ja olin liikunnallisesti lahjakas, vaikka en ollutkaan keskittynyt mihinkään yhteen lajiin, sillä vanhempani halusivat suojella minua entisen DDR:n valmennussysteemeiltä. Siellä oli tapana laittaa liikunnallisesti lahjakkaat lapset urheilupainotteisiin kouluihin, joissa menetelmät eivät kestäneet päivänvaloa. Kävimme kuitenkin vähintään kerran vuodessa Tsekeissä laskettelemassa, missä rakkauteni vuoriin syntyi. Kun muuri murtui, muutin Alppien juurelle Baijeriin, missä aloin käydä haikkaamassa kavereitteni kanssa. Jossain vaiheessa aloin miettiä, miksi ihmeessä menemme huipulle aina kiertotietä, kun sinne pääsisi suorempaakin. Ja jossain kohdin pääsin sitten kokeilemaan kiipeilyä. Huomasin, että saan itsestäni eniten irti aina köyden terävässä päässä ollessani.

 

K: Millaista oli ryhtyä ammattilaiskiipeilijäksi?

V: Muutos fysioterapeutista ammattikiipeilijäksi ei tapahtunut yön yli. Kun Emanuel syntyi, aloin kiivetä kilpaa, sillä olinhan äitiyslomalla, eikä minun tarvinnut käydä töissä. Ja kun aloin pärjätä kisoissa, sponsorit löysivät minut. Kun oli aika palata takaisin töihin äitiysloman jälkeen, totesin, että minun ei kannata mennä takaisin, vaan saatoin sen sijaan ryhtyä kokopäivätoimiseksi kiipeilijäksi. Sponsorini mahdollistivat sen. Näin minulla oli enemmän aikaa sekä pojalleni että kiipeilylle.

 

K: Onko siis niin, että olet kokopäivätoiminen kiipeilijä ja saat kaikki tulosi sponsoreiltasi?

V: Kyllä, näin on. Enkä enää oikein taitaisi osatakaan fysioterapeutin hommia, sillä siitä on jo yli 12 vuotta, kun olen viimeksi niitä tehnyt. Olen todella sitoutunut sponsoreihini ja olen valmis tekemään todella paljon heidän eteensä. Heistä on tullut ystäviäni. Kyse on kahdensuuntaisesta suhteesta, ei todellakaan pelkästä rahasta, välineistä tai varusteista.

 

K: Teetkö kiipeilykoulutushommia tai oletko toiminut oppaana?

V: Pidän jonkin verran jääkiipeilyklinikoita sponsoreiden asiakkaille PR-mielessä mutta melko vähän. Jossain vaiheessa nuorempana haaveilin vuoristo-oppaan ammatista ja aloitin jo opaskoulun, mutta kun poikani syntyi, tilanne muuttui täysin. Ja näin päädyin ammattikiipeilijäksi.  

 

K: Kun vedät jääkiipeilyklinikoita, mitkä ovat tyypillisimmät asiat, joita neuvot ihmisille? Tai mitä ihmiset tyypillisimmin tekevät väärin?

V: Tuntuu siltä, että ihmiset heräävät jääkiipeilykauteen ihan liian myöhään. Siinä kohdin, kun putoukset alkavat olla kunnossa, on jo aivan liian myöhäistä alkaa treenata. Olisi hyvä kiivetä mikstaa tai drytoolata esimerkiksi kolme kertaa viikossa aina marraskuusta lähtien sekä tehdä lisäksi kerran viikossa leuanvetoharjoitus.

 

K. Oletko kovin tunnettu Saksassa?

V: Uskoisin, että kiipeilijät tietävät minut. Samoin ihmiset, jotka asuvat kanssani samalla paikkakunnalla. En kuitenkaan ole mikään julkkis tai tuttu TV:stä.



K: Voitit ensimmäisen jääkiipeilyn maailmanmestaruuden poikasi syntymää seuraavana vuonna. Miten se oli mahdollista? Millainen support-tiimi sinulla oikein on? Entä miten nykyään saat paletin toimimaan aina retkikunnista treenaamiseen ja kaupassakäyntiin?

V: Olen alusta asti voinut sekä matkustaa että kiivetä sellaisten kavereiden kanssa, joilla myös on lapsia. Vuorottelemme sillä tavalla, että osa lähtee kiipeämään ja osa jää kotiin vahtimaan lapsia. Ja sitten vuorot taas vaihtuvat. Lisäksi minulla on onnekkaasti erittäin hyvät välit ex-anoppiini Emanuelen isoäitiin, joka asuu kanssamme samalla paikkakunnalla. Hän auttaa minua aina tarpeen vaatiessa. Ja nyt kun Emanuel alkaa olla jo aika iso, viettää hän aika paljon aikaa kavereiden luona ja minun käteni eivät enää ole niin sidotut. Lisäksi olen aika organisoitunut ja tehokas. Kun tulen kiipeämästä, teen ruoan, hoidan kotityöt ja muut hommat. En lorvi tai löhöä.

 

K: Olet osallistunut retkikuntiin, jotka suuntautuvat maailman ääriin ja toisaalta tehnyt vaikeita reittejä ja toistonousuja omilla kotikulmillasi. Miten jaat aikasi ja energiasi toisaalta lokaalien ja toisaalta globaalien projektien välille? Miten nämä eroavat toisistaan?

V: Kotona minulla ei koskaan ole riittävästi aikaa kiipeilylle ja siihen liittyville projekteille. Kun yksi hyvä ystäväni tuli meille kahdeksi viikoksi, lupasimme toisillemme, että nyt keskitymme vain ja ainoastaan kiipeilyyn. Muutoin tämä ei oikein onnistu. Retkikuntareissuissa tilanne on ihan toinen. Siellä ei ole mitään muuta kuin kiipeily ja tavoite. Kaikki rakentuu niiden ympärille. Ja kun aikaikkuna umpeutuu, sieltä tullaan pois. Kotioloissa ja arjessa fokusoituminen on paljon vaikeampaa. Mutta minulle on kuitenkin todella tärkeää, että minulla on myös paikallisia projekteja, sillä kotikulmani ovat minulle todella merkitykselliset. Joskus on kuitenkin vaikeaa keskittyä paikallisiin projekteihin, sillä niihin tulee jatkuvasti keskeytyksiä.

 

K: Olet matkustellut kiipeilyn parissa ympäri maailman. Mitkä ovat lempipaikkasi?

V: Olen ollut niin monessa paikassa ja kaikki ovat olleet aivan upeita. En pysty nimeämään yhtä ylitse muiden. Afrikassa en ole vielä ollut, vaikkakin olen menossa Marokkoon ensi keväänä. Antarktikselle toivoisin pääseväni myös, mutta se ei ole vielä vahvistunut. Ei siitä siis tämän enempää tässä vaiheessa. Grönlantiinkin olisi hienoa päästä!

 

K: Miten treenaat? Millainen treenaaja olet?

V: Kun minulla on jokin tavoite, teen töitä sen eteen todella tinkimättömästi ja kovaa. Silloin treenaan 5-6 kertaa viikossa eri tavoin. Juoksen, kiipeän, voimistelen, varjoliidän. Mutta jos minulla ei ole jotain tiettyä tavoitetta, en välttämättä tule treenanneeksi. Minulla ei ole ikinä ollut varsinaista treeniohjelmaa, ei edes silloin, kun kiipesin kilpaa. Olen kuitenkin hyvin organisoitunut ja tavoitteellinen.

 

K: Montako leukaa vedät? Entä yhdellä kädellä?

V: Yhdellä kädellä? En yhtäkään, heh. Leuanvetoharkkani koostuu useista viiden vedon sarjoista. Lisäksi punnerran ja teen core-treenejä.

 

K: Miten valmentaudut henkisiin reitteihin? Onko sinulla jotakin mentaalivalmennuksen menetelmää käytössä?

V: Kun minulla on jokin tavoite, jokin reitti, jonka haluan kiivetä, niin kiipeän ensin itselleni suhteellisen helppoja reittejä tutustuakseni kiveen ja sen laatuun. Kiipeän näitä helpohkoja reittejä esimerkiksi viikon ajan. Kun kiipeily kulkee mukavasti ja itseluottamukseni kalliolla on hyvä, on aika kokeilla projektiani. Ja kun sitoudun reitille, en anna mieleni lähteä vaeltelemaan pelkäämisen tai epävarmuuden puolelle, vaan pidän sen tiukasti kiipeämisessä.

 

K: Muuttuiko riskinottokykysi, kun sait lapsen?

V: En aiemmin, enkä nytkään etsi reittejä, joihin liittyy isoja riskejä. Osaan arvioida, mikä on itselleni sopiva riskitaso ja valitsen reitit sen mukaan. Tiedostan riskit ja otan ne huomioon, mutta kiivetessäni en enää mieti niitä, vaan keskityn itse kiipeämiseen.

 

K: Meillä on tuossa viereisessä salissa menossa “suuri pulttauskeskustelu” ja siihen liittyen kiinnostaa tietää, mitä sinä olet mieltä pulttaamisesta?

V: Minulla ei ole mitään reittien pulttaamista vastaan. Olen itsekin pultannut kiipeämiäni reittejä. Mutta tämä on aina tapauskohtaista ja riippuu muun muassa kiven laadusta, reitistä ja sen varmistettavuudesta. Jos kyse on hyvin varmistettavasta halkeamasta, en todellakaan pulttaisi sitä.

 

K: Puhutaan hetki myös varusteista: mitkä ovat lempihakkusi?

V: Riippuu tilanteesta. Oranssi Fusion on paras kilpailuihin. Jyrkälle jäälle ja mikstaan sopii parhaiten vihreä Fusion. Ja silkalle jäälle Cobra.

 

K: Millä aiot kiivetä jatkossa, kun oransseita Fusioneita ei enää saa? Niitähän ei enää valmisteta.

V: Olen tilannut muutamat varastoon J

 

K: Entä, uskotko naisille suunniteltuihin varusteisiin?

V: Kyllä, mitä tulee vaatteisiin, valjaisiin, kenkiin jne., mutta jos puhutaan esimerkiksi hakuista, en näe, että naisilla pitäisi olla jotenkin erilaiset hakut kuin miehillä.  

 

K: Kun nyt tuli puheeksi naiset ja kiipeily, niin miten sinä pärjäät kylmässä? Jäätyvätkö näppisi?

V: Tiedän, että sormien jäätyminen etenkin naisilla on iso ongelma, mutta minä en onnekseni siitä kärsi. Pidän kuitenkin pitkillä reiteillä aina kahdet hanskat; yhdet kiipeilyyn ja toiset varmistamiseen.

 

K: Mikä on lempilajisi kaikista harjoittamistasi kiipeilylajeista?

V: Pidän kaikista. Minulle kiipeilyn “alalajit” ovat sidottuja vuodenaikoihin. Samaten pidän erilaisista kivilajeista ja erilaisista kiipeilykulttuureista, joihin haluan aina tutustua, kun menen uuteen paikkaan kiipeämään.

 
Esityksensä lopussa Ines kehotti meitä kuulijoita tekemään tinkimättömästi töitä omien unelmiemme eteen. Niin hän kertoi itse tekevänsä. Samalla hän paljasti yhden omista unelmistansa: mikstareitti Kyzyl Asker –nimisen vuoren kaakkoisseinällä Kirgisiassa. Pieni mustavalkovalokuva Ineksen taskussa muistuttaa siitä joka päivä.