perjantai 18. toukokuuta 2012

Kiipeilyvalmennus osa 2: Voimaa boulderoimalla


Teksti: Anne Dahlgren
Kuvat: Anne, Eetu


Kiipeilyvalmennus on meidän ryhmän osalta päättynyt ja seinällä on viihdytty useaan otteeseen. Aika on mennyt kyllä todella vauhdikkaasti mutta onneksi voin todeta, että edistymistä on tapahtunut. Alussa keskityimme tosiaan peruskunnon kehittämiseen. Tarkoitus oli viettää mahdollisimman paljon aikaa seinällä ja kehittää tekniikkaa.

Kiinnitimme huomiota hyvien lepopaikkojen etsimiseen, reitin tutkimiseen ja ennen kaikkea kestävyyteen. Vaikuttaa siltä, että koko valmennusryhmä oli omaksanut myöskin lämmittelyn olennaisana osana kiipeilytreeniä. Itse olen kyllä huomannut, että kun olen lämmitellyt huolellisesti niin ensimmäisetkin reitit sujuvat vähän paremmin.

Ensimmäisillä kerroilla puoli tuntia yhtä mittaista kiipeilyä tuntui ajatuksena kyllä aika hurjalta mutta sitten seinällä sai kyllä yllättyä miten hyvin sitä jaksoi kun seinälle kiivetessä jo tiedosti sen, että nyt pitää kiivetä sellaisella tyylillä, että jaksaa sen puoli tuntia. Kiipeilimme useimmiten samaa reittiä ylös sekä alas.

Alaspäin kiipeily on selvästi hankalampaa ja rankempaa. Kiipeilijöillä vaikuttaa olevan vähän eriäviä mielipiteitä siitä, että hyödyttääkö alaspäinkiipeily kiipeilytekniikkaa. Tulimme ainakin kaveriporukalla siihen tulokseen, että kyllä se vähintäänkin kestävyyttä kehittää kun taukoja ei tule edes sen verran kun varmistaja laskee alas.

Seuraavaksi aloitimme voimakauden. Kautta valmistavalla luentokerralla Jukka kertoi meille kattavasti muun muassa kiipeilyvammoista ja niiden kuntouttamisesta. Suurimmalla osalla porukasta ei ollut onneksi käynyt mitään vakavampaa mutta muutama on kyllä loukannut sormien jänteitään aiheuttaen viikkojen tai jopa kuukauden kiipeilytauon. Jukka pohjusti meille circuit muotoisen treenin. Valitsimme yhteensä neljä reittiä jota kiipeäisimme sitten neljä kertaa putkeen. Jokaisen kerran välissä oli kahden minutin tauko ja reitin vaihdon välissä viiden minuutin tauko. Taukoja on todella vaikea malttaa pitää mutta ne todellakin on välttämättömiä palautumisen kannalta ja jotta saa treenistä enemmän irti.





Ensimmäinen kerta boulderoimassa ei ollut suoraan sanottuna minulle mitään herkkua. Aikasemmin olen käynyt boulderoimassa yhteensä vain muutaman kerran - se ei ole ikinä oikein sujunut ja sitten ei ole ollut oikein motivaatiota käydä edes yrittämässä. Olen melkoisen pitkä ja sen takia en myöskään ihan kevyimmästä päästä. En päässyt jostain negatiivisestä 5c boulderireitistä edes ensimmäistä liikettä. Nelosen reitit tuntuvat taas liian helpoilta mutta muuta kiipeiltävää minulle ei paljoa ollut. Jotenkin on sellainen vaikutelma, että ainakaan tällöin caveilla ei ollut kauheasti 5a tasoisia reittejä. Nelosen kahvareiteillä sain sormien ihon ihan hetkessä rullalle enkä pystynyt kiipeilemään niin kauan että olisin päässyt voimistani eroon.

Ensimmäisestä boulderointikerrasta ei tosiaan jäänyt mikään paras fiilis - mutta päätin, että en anna periksi.

Valmentajakolmikko muistutteli meille, että parhaat edellytykset kehitykselle antaa se, että jos jaksaa käydä sen kolme kertaa viikossa boulderoimassa. Ensimmäisen 10 päivän aikana taisin käydä boulderoimassa kuusi kertaa ja kyllähän jotain kehitystä tosiaan alkoi tapahtua. Ero ei ollut mitenkään mittava mutta muutama reitti jota en päässyt ollenkaan aluksi alkoi jo kuta kuinkin sujumaan. Ihokin kestää paremmin kun kahvoista ei joudu kiskomaan enää ihan niin hädissään.



Voimakauden lopuksi aloitettiin vielä maksivoimakausi. Tämä tarkoittaa sitä, että kiipeää sen verran rankkoja reittejä, että todennäköistä on, että ylös asti ei pääse. Tässä vaiheessa oli tärkeää malttaa myös pitää niitä välipäiviä, jotta ehtii palautua ja sitten boulderoimaan mennessä jaksaa taas kunnolla. Itselle eniten hankaluutta aiheutti liikkeet joissa joutuu ponnistamaan kunnolla ja vauhdissa tarttumaan otteeseen. Useimmiten ote lipesi mutta jo muutama onnistuminen tuntui hyvältä.

Valmennuksen viimeinen osa oli voimakestävyyskausi. Olipa mahtava fiilis päästä takaisin kunnolla köysittelyn pariin! Tämä kausi ajoittui pääsiäisen tienoille ja itse olin silloin viisi päivää Espanjassa kiipeämässä multipitch-reittejä niin treenistä ei tullut ihan ehkä ideaaleinta vaikka kiipeilymetrejä kertyikin yhteensä noin 650. Voimakestäyyden aikana tarkoitus oli kiivetä ja liidata niin pitkään kunnes oikeasti tippuu. Köyteen ei saanut tulla. Kaikilla ryhmässä oli selvästi hommia liidaustippumispelon kanssa - osalla vähemmän ja osalla enemmän. Mutta tässäkin tapahtui selvää edistystä.

Tärkeää on, että luottaa täysin varmistajaansa jolloin pystyy yrittää viimeiseen asti eikä varo tippumista. Palkitsevimpia hetkiä oli ne kun oli ihan varma että seuraavaa muuvia ei pääse mutta silti yrittää ja sitten ote pitääkin. Tästä kiitos boulderoinnille!







Yhteisillä treenikerroilla on ollut kyllä ihan mahtavaa kun ollut vieressä joku joka osaa neuvoa ja jaksaa tsempata. Mielestäni ryhmän keskuudessa on ollut hyvä ja kannustava fiilis. Katsomalla muiden kiipeilyä saa kyllä paljon vinkkejä omaan kiipeilyynsä. Omalla tasollani se on vielä paljon sitä, että jonkun kokeneemman kiipeilemänä joku reitti näyttää todella helpolta eikä yhtään niin rankalta. Olen kovin vaativa itseäni kohtaan mutta olen kyllä tyytyväinen siitä, että olen antanut boulderoinnille valmennuksen myötä mahdollisuuden. Nyt olen päässyt toteamaan, että kyllä siinä tosiaan kehittyy kun jaksaa yrittää ja antaa jokaisella treenikerralla kaikkensa.

Kiitos valmentajille Noralle, Eetulle ja Jukalle! Ja suuri kiitos myös mahtavalle treeniporukalle - seinällä nähdään! Ensi kerralla kirjoittelen vähän että miten valmennus on vaikuttanut kiipeilyyni valmennuksen päätettyä. Nyt kohti Kustavia ja en aio unohtaa lämmittelyä ulkona kiivetessä myöskään!





Adventure Partnersin seuraava kiipeilyvalmennusohjelma pyörähtää käyntiin taas syksyllä. Ota yhteyttä outofoffice@adventurepartners.fi jos haluat mukaan treenaamaan.