torstai 26. tammikuuta 2012

Tenuriffa... kiipeilykohteena..

Teksti ja kuvat: Make

Perinteiden velvoittamana lähetetään kiireisimmällä mahdollisella Pirunkallion jäädyttelyhetkellä puolet kynnellekykenevästä työvoimasta etelänleirille. Koska jäädytyssesonki on pahasti myöhässä, ja aika siis kortilla normaaliakin pahemmin, oli kohteen valinnan prioriteetin kärkisijoilla aika- ja kustannustehokkuus. Lisäksi Tammikuun puoliväli ajankohtana asettaa omat haasteensa kun säävarmoja kalliokiipeilykohteita listataan.

Hankintaosasto kaupoille, palatessa kassista pilkottavat piletit Teneriffalle. Metodina pakettimatka... Ensitunnelmat aika sekavat, saisikohan vaikka sairaslomaa... Mutta ei auta, mentävä on.



KOHTEESSA

Netistä hätäpäissään kolmella eurolla hankitun kymmenen vuotta vanhan Rock-faxin topon avulla lähdettiin arpomaan kohteeseen, Aricoon, tarkemmin sanottuna Arriba & Abajo elikäs gorge. Ensi-approach ei ollut kovin yksinkertainen, ovat tehneet seudulle lisää mm. teitä. Menkää tänne N28.11.24' W016.31.20'. Ovat myös tehneet lisää reittejä, ostakaa oikea topo. Tenerife Escalda Deportiva löytyy esim. Tenerife Outdoorista (Grandadillo, Av del Mencey de Abona, 49), ja puodista sai kirjan lisäksi erittäin ystävällisen perusbetan eri alueista, vuokrapädejä ja kaikkea muuta perusgearssia. Toinen hyvä topo alueesta on Escaladas en Arico, löyty vahingossa Teiden turisti-infon kahvilasta.



Topot, hanki molemmat tai edes jompikumpi


Harvinainen Teidekuva


Aricon seudulla on kymmenkunta eri kiipeilyaluetta muutaman kymmenen kilometrin säteellä, yhteensä reittejä reilut 500. Keskityimme Arriban/Abajon alueeseen, josta löytyy eniten reittejä (n.230) kompaktilta alueelta, ja kiivettävää riittääkin vähintäänkin riittävästi viikon reissulle. Alueen reitit ovat lähes kaikki kohtuu hyvin pultattua sporttia, mutta muutama trädireittikin seasta löytyy. Lisäksi siellä täällä pönöttää ihan kunnon boulderimurikoita.











Parkkikselta tiehen nähden vasemmalta löytyy Arriba, "upper gorge", jossa reitit lyhyempiä (tyypillisesti 10-20m) ja greidit vähän iisimpiä. Parkkikselta oikealle laskee Abajo "lower gorge", jossa pidempää, hänkimpää ja tiukempaa. Arribassa helpoimmat reitit painottuvat rotkon alkuosaan, rotkon perälle mentäessä iisit reitit harvenevat. Approach reiteille on parkkikselta 2-20min, rotkonpohjalla helppoa polkua tallustaen. Gorge on siinäkin mielessä ihanteellinen kiipeilypaikka että voi säädellä lämpötilaansa valitsemalla aurinkoisen ja varjoisen puolen välillä - mikä ei näillä leveysasteilla ole laisinkaan vähäpätöinen ominaisuus, ei edes tammikuussa.


Lower gorge

Varjoa tai arskaa



Kivilaatu on erittäin hauskaa ja suhteellisen sormiystävälistä kiivettävää. Mitä lie laavakiven tyyppistä Magmakivi-Basaltti -sekotelmaa, tuliperäistä alkuperältään kuitenkin. Reittejä leimaa monenmoiset runsaslukuiset poketit, lisäksi sieltä täältä löytyy komiaa halkeamaa.



Poketteja ja halkeamia




Äitipoketti






KOHTEESTA

+Kustannustehokas. Parhaimmillaan viikon setti all-inclusive hotlassa, lentoineen, lähtee alle viidensadan.
+Säävarma. Harvassa paikassa yhtä lähellä pystyy kiipeämään käytännössä aina.
+Approachit. Aamiaspöydästä kolmisen varttia reitin juurelle.
+Kivi & kiipeily. Makuasioita varmaan, mutta mulle oli vallan mieleistä.

+/- All-inclusive hotellin meininki saattaa ahdasmielisimmiltä vaatia pari päivää akklimatisaatiota ennenkuin sopeutuu meininkiin ja kanssa-asukkeihin. Totuttelujakson jälkeen oppii arvostamaan konseptin tarjoamaa potentiaalia tehokkuuteen. Lisäksi oppii valitsemaan kilometrin mittaisesta buffeepöydästä oikein.

-Auto puolipakollinen. Jos haluaa viihdyttää itseään (tai ei-kiipeilevää perhettä) rantakohteiden tarjoamilla palveluilla, on vuokra-auto käytännössä pakollinen. HC porukka tietty majoittuu kiipeilyalueiden pikkukyliin ja tätä ongelmaa ei ole, mutta normaalit ihmiset eivät voi jumittaa siellä viikkoa.



Yksilöllisiä rantabungaloveja...

..hyvää seuraa...

...ja mielenkiintoista kaltsua

Me like