sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Lumiturvallisuusseminaarin antia Åresta

Teksti: Eeva Mäkelä

Maailman suurin kongressi tunturi- ja vuoristoturvallisuudesta sekä vuoristopelastuksesta järjestettiin Åressa lokakuun puolivälissä. Kongressin kattojärjestönä toimii ICAR (International Comission for Alpine Rescue – IKAR/CISA). Kongressiin osallistui delegaatioita 35 maasta. Ruotsissa yhteistyöorganisaatioita olivat mm. Fjällsäkerhetsrådet, Fjällräddning , Naturvårdsverket, Rikspolisstyrelsen ja Svenska Liftanläggningars organisation (SLAO). Ennen varsinaista kongressia järjestettiin Ruotsin kansallisten organisaatioiden seminaareja ja yksi niistä oli SLAO:n kaksipäiväinen Lumiturvallisuusseminaari (Lavindagar).

Lumiturvallisuusseminaarin ensimmäisen päivän fokuksena oli tunturiturvallisuus yleisellä tasolla. Eri organisaatiot, jotka ovat vastuussa pelastuksista ja joilla on intressejä tunturiturvallisuuteen, esittelivät toimintaansa. Mielenkiintoista antia oli mm. SLAO:n lumiturvallisuuskoulutuksen kehittymistä käsittelevä luento. Ruotsin lumiturvallisuuskoulutus on alkanut organisoituneella tasolla vuonna 2002, jolloin SLAO alkoi kehittää koulutussisältöjään järjestelmällisesti. SLAO:n lumiturvallisuuskoulutus seuraa pitkälti Kanadan Canadian Avalanche Association:n jalanjälkiä. Stefan Mårtensonin, joka on SLAO:n lumiturvallisuuskoulutuksesta vastaava asiantuntija, kertoi, että esim. kolmipäiväisen Lavin 1 (Lumivyöry 1) kurssin suorittaa vuosittain jo lähes 200 henkilöä. Uusi aluevaltaus lumiturvallisuuskoulutuksessa tulee olemaan mm. moottorikelkkailijoiden koulutus.

Kiinnostava kokonaisuus oli myös Marie Nordgrenin katsaus lumivyörytilastoihin. Tilastot vahvistivat nopean etsinnän ja tehokkaan kaivamisen tärkeyttä, jotta lumen alle jäänyt henkilö saa mahdollisimman pian happea. 18 minuutin aikaraja on pelastamisessa merkittävä, koska 18 minuutin jälkeen lumen alle jääneen selviytymismahdollisuudet heikkenevät huomattavasti. Pitkän ajan tilastojen mukaan Ruotsissa tapahtuu vuosittain alle yksi kuolemaan johtanut lumivyöryonnettomuus. Ulkomailla lumivyöryissä ruotsalaisia sitten menehtyykin vuosittain jo useampia ja viimeisen 10 vuoden surullinen saldo on 24 ruotsalaista lumivyöryuhria. Sveitsiläisen lumivyörytutkija Hans Jürg Etterin mukaan Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa lumivyöryihin menehtyy vuosittain yhteensä keskimäärin 162 ihmistä.

Ruotsissa on hyvin järjestäytynyt tunturipelastusorganisaatio, joka muodostuu poliisin ja vapaaehtoisten yhteistyöstä. Lisäksi merkittävä toimija on Fjällsäkerhetsrådet, jonka tärkeimpänä tehtävänä on tuoda yhteen eri tunturiturvallisuuteen liittyviä organisaatioita sekä ehkäistä onnettomuuksia. Yksi Fjällsäkerhetsrådetin tukemista palveluista on mm. Fjällväder –puhelinpalvelu, johon varmasti moni suomalainenkin on soittanut reissuillaan Ruotsin tuntureilla.

Yksi maailman johtavista lumivyöryorganisaatioista, Canadian Avalanche Association (CAA), oli myös edustettuna Åressa ja toimitusjohtaja Ian Tomm kertoi CAA: n vuosibudjetin olevan hulppeat 3 miljoonaa dollaria. Tällä rahoitetaan koulutusta, tutkimusta, tiedotusta ja 30 vakituisen työntekijän jatkuvaa työskentelyä lumivyöryonnettomuuksien ehkäisyn hyväksi.

Kohokohta lumivyörypäivillä oli toisen päivän käytännön työpajat ja demot ulkona hissien ala-asemilla. Työpajoissa eri välinevalmistajien edustajat kertoivat uutuustuotteistaan ja näyttivät käytännössä mm lumivyörylähettimien uusimpia toimintoja. Edustettuina olivat kaikki merkittävät lumivyörylähettimiä valmistavat tuotemerkit kuten Ortovox, Mammut, Pieps, Arva ja Back Country Access. Lisäksi Snowpulse ja ABS esittelivät lumivyöryreppujaan. Lumivyöryreppujenhan toiminta perustuu laukaistavaan ilmalla täyttyvään tyynyyn, joka ”kelluttaa” lumivyöryyn joutunutta lähempänä lumivyöryn pintaa ja siten helpottaa ja nopeuttaa pelastusoperaatiota. Tilastojen mukaan lumivyöryreppu nostaa lumivyörystä selviytymisprosenttia, mutta vielä tällä hetkellä reppujen hinnat ovat 1000 euron pinnassa, joka monelle takamaastojen hiihtäjälle saattaa tuntua kalliilta henkivakuutukselta. Pelastusorganisaatioille tarkoitettu kännykkäpaikantamista hyväksi käyttävä etsintälaite on myös hyvässä kehitysvahdissa, ja tätä voidaan hyödyntää nimenomaan lumivyörypelastuksissa.


Backcountry Access


Snowpulse

ABS

Kaiken kaikkiaan Åren konferenssin anti oli erittäin monipuolinen ja tunnelma hyvin kansainvälinen. Oli upeaa päästä haistelemaan lumiturvallisuuden terävimmän kärjen uusia tuulia ja luoda ammatillisia kontakteja tulevaisuutta varten.
Adventure Partners tarjoaa tulevana talvena lumiturvallisuuskoulutusta ja uutuutena on myös SLAOn Lumiturvallisuus 1 kurssi. Katso lisää kurssitarjonnasta.

www.slao.se
www.ikar-cisa.org
www.fjällsakerhetsradet.se