maanantai 21. kesäkuuta 2010

Kohde-esittelyssä Granite Tors


Arkeen akklimatisoitumisen arveltiin vauhdittuvan kiipeämällä graniittia, olihan kotomaan kalliokiipeilykausi pääsemässä parhaimpaan vauhtiinsa. Siispä Eevan luokse beetalle ja kohteeksi valikoitui Fairbanksin laitamilla sijaitseva Granite Tors.

GT on laaja kokoelma kummallisia, parhaimmillaan n. 30 metrisiä, metsästä nousevia graniittitorneja. Kiipeily alueella on aloitettu joskus -69 tietämillä Alaska Alpine Clubin toimesta, ja kavuttavaa löytyy paikallisasteikolla mitattuna välillä 5.5 - 5.11. Lähimmät tötteröt löytyvät riittävän läheltä päiväkiipeilykohteeksikin (8 km parkkikselta), mutta kauempana sijaitsevien koluamiseen kannattaa varata useampi päivä. Accessia helpottaa alueella hyvinkin hoidettu 15 mailin mittainen ympyräpolku pitkospuineen ja siltoineen, löytyypä polun varrelta kuulemma yöpymiskelpoinen tupakin. Mestoilla on riehunut iso metsäpalo viimeksi vuonna 1994, jostamistäjohtuen metsäluonto on omanlaisensa.

Koska retkikunnalla oli kiire kotiin niin ei nähty kuin pieni osa torneista, ja niistäkin kiivettiin vain parilla eli Near Torsin Rock 1 ja Lizards Eye:lla. Ihmeellisiä olivat.

Ota messiin topo Beaver Sportsista (Fairbanksis, AK, USA), jotain perustavaraa trädiräkkiin ja vettä. karttaa ei tarvita (mutta pitäisi osata käyttää)

ajo-ohje; auto alle, Anchoragesta n. 7h pohjoiseen Fairbanksiin, kun olet ajanut väkisin vahingossa ainoan kaupungin ohi käänny ympäri ja hae topo, aja Chena Hot Springs roadia milemark 39. kohdalle, parkkiin (muista maksaa) , kulje joenvartta rämeessä n. tunti, käännä kartta ylösalaisin ja palaa takaisin, ylös tunti-pari oikeampaa polkua ja olet ekoilla tötsillä

ja photot