maanantai 9. tammikuuta 2017

Uusi vuosi, uusi tavoite - vuorijuosten Acolle


Teksti: Teija
Kuva: Make

Onhan tämä homma mennyt ihan älyttömäksi, myönnän! Tiedän, koko ajatus tuntuu perverssiltä kun miettii sitä minkälaista se liikkuminen siellä korkealla aina on. Joka tapauksessa mitenkään takki auki soitellen sotaan en ole tähän projektiin lähdössä. Vuorille lähdetäään aina paremmin kuin erinomaisesti valmistautuneena, konservatiivisin ja nöyrin mielin. Lopulta vuori päättää onko sinne asiaa.

Matka Aconcaguan puiston portilta takaisin portille on pitkä kuin nälkävuosi. Nousumetrjäkin tulee sen 4000 metriä portilta kun kivutaan huipulle noin 7000 metriin. Ja kaikki korkealla liikkuneet tietävät että kun lähtökorkeus on noin 3000 metriä, niin se 4000 nousumetriä vaan on hirvittävän paljon. Tavoitteeni on mennä huipulle yhden yön taktiikalla, yöpyä kakkosleirissä eli Nidon leirissä.

Tämä tavoite kiehtoo useastakin syystä. Erityisen kiinnostunut olen vuorijuoksua edeltävästä sopeutumisjaksosta ja miten onnistun siinä. Tästä saan samalla hyödyllistä oppia. Aconcagua on jollain tapaa minulle erityinen paikka, ja haluan sinne vielä kolmannen kerran. Olen niin innoissani tästä, ja siitä että sain parhaan mahdollisen tukitiimin houkuteltua hommaan mukaan. Markku on konservatiivisen kaveri vuorilla, jonka olen tavannut. Markku on myös käynyt Acolla kahdesti mutta emme ole olleet siellä kertaakaan yhdessä.

Aco on opettanut minulle paljon korkealla olemisesta, terveenä pysymisen ja sopeutumisen tärkeydestä, energian merkityksestä, nöyryydestä luonnon voimien edessä, olosuhteiden nopeasta vaihtelusta isolla vuorella. Ja ennen kaikkea tiimityön ja hyvän fiiliksen merkityksestä vuorilla!

Aconcaguan huippu kohoaa lähes 7000 metriin ollen Amerikan korkein vuori

Vuosia jälkeenpäin tajuan kuinka onnekas olen kun Acon kahdella aiemmalla kerralla olosuhteet ovat estäneet huiputuksen. Se on ollut parasta oppia sen jälkisiä seikkailuja varten.  Rakastan vuorilla liikkumista kaikin tavoin. Se tekee minut onnelliseksi. Tykkään perinteisestä vuorikiipeilystä retkikuntatyylillä mutta täytyy myöntää että suurta vapautta tunnen jos voin liikkua mahdollisimman pitkälle kevyesti lenkkareilla.

Keräämme myös Apiksen oman retkikunnan Aconcagualle joulu-tammikuussa ennen vuorijuoksu-proggista. Tässä setissä ei mennä hätäsesti vaan perinteisesti pitkän kaavan mukaan. Elikkäs jos olet kiinnostunut lähtemään Acolle vuorikiipeilemään minun ja Markun kanssa, niin laitappa viestiä :)

Ollaanpas kuulolla, ja toivotan sinulle seikkailullista vuotta 2017!

Teija