tiistai 4. elokuuta 2015

Vuorikiipeilyä, viinan juontia ja venäjää :)


Teksti: Teija
Kuvat: Make, Teija, Pekka
 
Niinhän se menee että palapelin kaikki palaset täytyy loksahtaa täysin kohdilleen, jotta Khan Tengrin huippu pohjoisen reittiä on mahdollinen.


Kukat kuin neidot - aklihaikilla Karkaran perusleirin kukkuloilla 2500 metrissä
 

Suut suppuun ja nautitaan elämämme pelottavimmasta kopterilennosta
Kulkuneuvomme Kirgisian armeijan kopteri laskeutumassa Khan Tengrin perusleiriin
 
Alempi ykkösleiri

 
Retkikunta ylemmässä ykkösleirissä

 
 Sopeutumishaikki noin 4000 metrissä 

Vuorikiipeilyä kauneimmillaan Khan Tengri
The huippu Khan Tengrin perusleiristä nähtynä - alkureissusta huippu oli hyvin näkyvissä
 

Reitillä matkalla kakkosleiriin. Kivi oli kiusallisen irtonaista.

 

MeteoGib mainos ja MakeHome sweet home kakkosleirissä 


Laskeutumassa kakkosleiristä
 
Alkuviikot olin onnistunut liikkumaan matalalla sykkeellä, syömään hyvin, lepäämään ja ennen kaikkea pysymään terveenä. Näiden lisäksi onnistuimme tekemään riskiarviot ja päätökset niin, etten liikkunut reitillä silloin kuin vyöryi.
 
Älä mene siihen halpaan että katsot omaa reissuaikataulua ja yrität väkisin saada sen sopimaan vuoren huiputukseen. Onnen varaan laskeminen on kuin pelaisi Venäläistä rulettia, ja joskus se päättyy huonosti. Poikkeuksellisen lämpimät olosuhteet myös pohjoisen puolella hankaloittivat reitillä liikkumista. Etenkin matka perusleiristä ykkösleiriin vyöryi käytännössä koko mäki.

Kelien puolesta ns. normaalikesänä lumivyöryt eivät ole pohjoisen reitillä ongelma. Jäätikön sulaessa lämpimät olosuhteet näkyivät Almatyn kaupungissa saakka tulvina.
 

Reitti lumivyöryjen mustan päivän jälkeisenä päivänä

"Miehet töissä"
 
M, M & M ja Khan Tengrin huippu taustalla
 
Voimani oli siis säästettynä reissun vaativiin päiviin eli siihen missä homma olisi oikeasti alkanut; siirtymiseen kakkosesta kolmosleiriin, huippupäivään sekä laskeutumiseen vuorelta. Niin siinä sitten kuitenkin kävi, että sääennuste lupasi lumimyrskyä näille päiville, ja keräsimme kimpsut ja kampsut  ja laskeuduimme basecampiin. Ikävä homma kun aikataulumme ei sallinut enää uutta huippuyrkkää lumimyrskypäivien jälkeen. 


Rappelointia lumirännissä
 
Suunta alaspäin

Sen sijaan venasimme kuljetusta basecampista Almatyyn kuin kuuta nousevaa. Odottavan aika oli todellakin pitkä, ja jutunaiheina perinteiset vuorillaliikkujan vessa - vatsantoimimis- nukkumis - syömis- ja juomisjutut alkoivat jo pitkästyttää.  Viihdykkeenä tuijotimme vuoren rinnettä ja analysoimme jokaisen liikkeen. Jännäsimme milloin tulisi kauden ensinousu pohjoisen reittiä huipulle. MeteoGib mainoskuva 2

 

Dinnertunnelmaa Khan Tengrin perusleirissä

Onneksi pitkät ja komeat Suomipoikamme löysivät kuningas alkoholin & tupukkia mustasta pörssistä, ja viihdyttivät itseään sekä muita päiväkänneillä. Jokunen jopa tiukemman mutkan, niin että yhteislaulua Kalinkan, Miljoona ruusun, Kanootin kapean jne muodossa raikasi nuotiolla usealla kielellä. Aamutunneilla laulu kääntyi luontevasti mihin muuhunkaan kuin karhunpainiksi Venäläisleiriläisten kanssa.

Näitä tunnelmia en osaa sanoin kuvata eivätkä kuvat mene sensuurista läpi - tällaista pääset kokemaan ainoastaan lähtemällä meidän kanssa reissuun ;) Meno oli ainutlaatuista, mutta ketään ei tarvinnut pelastaa railosta vaikka vaaranpaikkoja perusleirissä löytyikin.  The Alpinist
 
Seuraavana päivänä ei kenellekään leirin kuudellekymmenelle asukkaalle jäänyt epäselväksi ketkä meistä oli Suomalaisia, ja saatiin olla ylpeitä siitä :) Kiitos miesten uhrausten, välimme Venäläisiin ja Kazakstaneihin ( ja toki muihinkin) tuli oikein lämpimiksi, ja saimme nauttia erityiskohtelusta ja erityisestä vieraanvaraisuudesta. Nämä ovat tärkeitä suhteita seuraavaa Khan Tengri retkeä silmällä pitäen.

Jos todennäköisyyslaskentaan lähtee mukaan, näitä reissuja saadaan tehdä aika monta ennen huipulle pääsyä. Jopa perusleirin agressiivinen isopomo lämpeni erityisesti meidän retkikunnalle, tarjoten kirjaimellisesti aamukahvin suoraan telttaan.  Lisäksi ystävämme Sergei opas oli jo into pinkeenä järkkäämässä Apikselle kaikkia uusia hienoja vuoriretkiä Venäjälle. 

Kyllä se alkoholi vaan on ihme aine, miten sen avulla pääsee ihan eri tasolle ystävyydessä ainakin tiettyjen kansallisuuksien kanssa. Viinan juonti -  siis Venäläisten kanssa - kunniaan ;)


Khan Tengrin perusleirin (4000 m) telttakoti ja karvalakki

Vuorella ja perusleirissä tutustuin ihaniin uusiin ihmisiin. Paikalliset oppaat olivat ihan huipputyyppejä, vaikken heidän asiakkaana ollutkaan. Jos naisena saavuit samaan leiriin, oppaat ojensivat heti teekupin ja tarjosivat paikallisia snäkejä. Kazakstanilaista sekä Venäläistä vieraanvaraisuutta, johon toki olen törmännyt usein aiemminkin mutta vuorilla tämä oli eka kerta.

Kaiken huippuna lapioidessani telttapaikkaa ykkösleiriin telttapaikkojen ollessa varattuna, opas sen kummemmin kysymättä tarjosi että voin käyttää heidän toista telttaa ja he kolme opasta voivat yöpyä yhdessä ( pienessä max 2 hengen teltassa). Tällaisiin tarjouksiin ei ole tottunut, ja yritimmekin parhaamme mukaan laittaa hyvää kiertämään. Teekupposia tuli tarjottua vastaavasti muille kanssakiipeilijöille. 


"Taskuopas" ja Sergei-opas tutkailemassa Markulle juuri tullutta sääennustetta

 

Toinen ykkösleiri ja lumityöt

Oman poppoomme lisäksi eniten olin tekemisissä Tsekkiläisten kanssa, jotka tulivat meidän kanssa samalla kuljetuksella vuoren juurelle. Mielenkiintoista oli myös tavata Iranilaisia vuorikiipeilijöitä, ja erityisesti heidän herttaisia naisvahvistuksiaan.

Tutuiksi tulivat niin ikään Venäläisten, Kirgiisien ja Kazakstanilaisten lisäksi vuorikiipeilijät Latvian, Walesin, Scotlannin, Romanian, Japanin, Espanjan, Saksan, Itävallan ja Norjan mailta. Nyt on yhteystiedot vaihdettu ja kutsu muun muassa Iraniin voimassa, joten ei muuta kuin hiihtoreissua Iraniin planaamaan.   
 


Jäätikkökävelyllä Tsekkikamujen kanssa 


Lähiboulderilla


Täällä harmitti se ettei Raahen lukiossa ollut 90 - luvulla mahdollista lukea sitä Venäjää, jonka innolla yläasteella aloitin.  Kommunikaatio olis niin paljon helpompaa jos olisi yhteinen kieli paikallisten kanssa. Venäjän kielen opiskelu kunniaan ;)


Ehkä ensi vuonna uudelleen!