torstai 8. huhtikuuta 2010

Sarah Palin Tribute ExpeditionLupalappu tipahti postista, lähdetään siis Alaskaan. Tarkoituksena muunmuassa käydä Denalilla Upper West Rib -reittiä käyttäen, ihmetellä Palinin tiluksia ja kiipeillä Denalin kansallispuiston maisemissa lunta, jäätä, vuoria, mitä sieltä nyt löytyykään.

Lähtö Anchoragen kautta Talkteenaan olisi Sunnuntaina 23.5, ja sieltä matka jatkunee K2 Aviationin siivin Kahiltna Glacierille. Palataan aikaisintaan Kesäkuun 18.


Mikä Denali?


Denali, eli ameriikan-amerikaksi Mount McKinley, on Everestiäkin 'suurempi' kasa (Denali 5500 verttimetriä, Everest vain 3700) ja samalla pohjois-amerikan korkein töppyrä, noin 6194 metriä. Denali on myös kansallispuisto josta löytyy paljon kaikkea kiintoisaa.

Lisäksi Denali on kylmä, viralliset mitatut enkkapakkaset 5700 metrissä olevalla sääasemalla on -60 ja tähän tietty puhurit päälle. Vuonna 1932 Liek-Lindley expediittio kävi hakemassa aiemmin jätetyn manuaalilämpömittarin, joka oli tallentanut kunnioitettavat -73.3 asteen lukemat.

Ja vähähappinen, pohjoisen ja korkean sijaintinsa vuoksi. Tarkemmin ottaen huipulla 42% verrattuna merenpinnan tasoon. Ja tuo pohjoinen sijainti rankaisee ylimääräiset 5%, päiväntasaajalla saman kasan topissa olisi siis 47%.


Retkikunnassa mukana, ainakin


Johannes Kärkkäinen, Markku Mellanen, Pekka Holma ja retkikunnan henkinen johtaja Sarah


Retkikunnan matkantekon edistymistä ja edistymättömyyttä voi seurata edellisen blögipostauksen karttapohjalta.